'Гай дитячих снів': на Київщині висадили дерева памʼяті дітей, які загинули під час повномасштабної війни

У селищі Макарів, що на Київщині, у середу, 18 жовтня, висадили перші 100 дерев Гаю дитячих снів місця, яке стане символом памʼяті українських дітей, життя яких обірвала війна. Райські яблуні висаджували в межах однойменної ініціативи 1+1 media, яка реалізовується спільно з благодійним фондом "Озеленення України". Розпочали висадку ведучі телеканалу 1+1 Україна Святослав Гринчук та Валентина Хамайко, які є менторами проєкту. Перші сім іменних дерев присвятили діткам, які загинули на території Макарівської ОТГ у період окупації та евакуації, а решта дерев у памʼять про дітей, загиблих у Маріуполі. Детальніше у матеріалі "Сніданку з 1+1".

"Це місце для нас, сподіваюся, стане місцем сили, відновлення, зародження нового життя. Кожна людина, якій тяжко на душі, зможе прийти сюди, побути наодинці зі своїми думками, помолитися, згадати тих, хто невинно загинув в цій російській загарбницькій війні", прокоментував голова Макарівської селищної ради Вадим Токар.

Леся Карнаух, заступниця голови Київської військової адміністрації,розповіла, що коли обирали локацію для висадки Гаю дитячих снів, Макарівська ОТГ відгукнулася на запит практично одразу:

"В Макарівській ОТГ за час окупації загинуло 7 дітей, а загалом громада втратила більше 200 людей, які були жорстоко вбиті та закатовані росіянами. Нині селище оговтується від горя, відновлюються будинки та установи, тож це місце точно має сакральний сенс і поява Гаю дитячих снів саме тут має важливе значення для всієї України", зазначила Леся Карнаух.

'Гай дитячих снів': на Київщині висадили дерева памʼяті дітей, які загинули під час повномасштабної війни

Організатори зазначають, що висадка дерев на обраній локації продовжиться, адже мета висадити понад 500 яблунь у памʼять про кожну дитину, яка загинула під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

"Важливо плекати памʼять про дітей, життя яких забрала війна. Це наш обовʼязок і ми докладатимемо усіх зусиль, аби цей Гай став сакральним місцем для всіх українців. Війна триває надто довго, через це втрачається градус уваги, а такі проєкти його підіймають. Водночас, спільно з партнерами та однодумцями ми продовжимо робити все можливе, аби про злочини росіян знали в усьому світі і аби винні були притягнені до відповідальності", зазначив Ярослав Пахольчук, генеральний директор 1+1 media. 

До висадки "Гаю дитячих снів" доєднався і Керівник Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини Роман Романюк, який зазначив, що захист прав дитини – у фокусі роботи Офісу Омбудсмана, зокрема й повернення всіх депортованих і переміщених росією неповнолітніх українців додому.

"За період повномасштабної війни станом на сьогодні 508 життів маленьких українців забрала російська збройна агресія. Понад 500 життів за понад 600 днів війни! Ця ініціатива – на вшанування пам’яті українських дітей, життя яких нещадно забрав ворог!" – зауважив Роман Романюк

Ментори проєкту Святослав Гринчук та Валентина Хамайко наголосили, що окрім висадки Гаю з райськими яблунями в Макарові, українці, які втратили дітей, або ж школи чи громади, де мешкали та навчалися діти, вбиті рф, можуть заповнити спеціальну аплікаційну форму та обрати локацію, де згодом буде висаджено дерево для вшанування памʼяті дитини. Своєю чергою, представники БФ "Озеленення України" спільно з 1+1 media організовуватимуть процес та висвітлення події.

'Гай дитячих снів': на Київщині висадили дерева памʼяті дітей, які загинули під час повномасштабної війни

"Війна забрала життя багатьох дітей, і це страшенна трагедія. Завдяки висадженню Гаю дитячих снів, памʼять про них буде вічною, а дерева даватимуть кисень та життя іншим", резюмувала Ганна Крисюк, співорганізаторка проєкту та голова благодійного фонду "Озеленення України".

Нагадуємо, 24 серпня 2023 року група 1+1 media спільно з БФ "Озеленення України" в межах глобальної екологічної ініціативи з озеленення планети "Greening of the Planet" розпочали висадку дерев в пам’ять про дітей, життя яких обірвала війна. Ініціатива отримала символічну назву "Гай дитячих снів". 

Перше дерево було висаджено у Витачеві, що на Київщині, та присвячено 6-річній Софії Голинській, яка загинула 19 серпня внаслідок ракетної атаки на центр Чернігова. Нещодавно до  масштабного всеукраїнського руху доєднався Коломийський ліцей №2 на Прикарпатті. З нагоди початку навчального року, 1 вересня, школярі висадили дерево в пам’ять 8-річного Володимира Балабаника, який 11 серпня загинув внаслідок ракетного удару рф по Івано-Франківщині.

Ще дві райські яблуні висадили на Дніпропетровщині та в Запоріжжі. Так, у місті Зеленодольськ вшанували памʼять девʼятирічного Дениса Котелевича, а у Запоріжжі – десятирічної Ірини Ждан, які загинули під час російських обстрілів. 

Проєкт буде реалізовуватися впродовж року командами 1+1 media, "Сніданку з 1+1" та ТСН, спільно з БФ "Озеленення України".