30 травня 2021 - день Києва / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні, 30 травня, в Україні святкується День Києва. Цьогорічне своє свято, як і минулого року, столиця відзначає в умовах карантинних обмежень.

Уперше День Києва відсвяткували у 1982 році. Тоді святкові заходи відбувалися з нагоди 1500-річчя від умовної дати заснування міста. Потім декілька років жодних святкувань не проводилося. Й уже 1987 року День Києва вперше офіційно відсвяткували в останню неділю травня.

Карантинний День Києва 2021

Своє свято Київ зазвичай відзначає з великим розмахом, зокрема, грандіозним концертом на Майдані Незалежності, а також з ярмарками, марафонами та іншими цікавими заходами. Однак уже другий рік поспіль пандемія коронавірусу вносить корективи у повсякденне життя та різні святкові заходи.

Відео дня

Так, цього року масових заходів буде менше, а ті, що заплановані, пройдуть у зміненому форматі, адаптованому відповідно до чинних карантинних вимог.

Як проходитиме День Києва 2021: святкові заходи

Святкування Дня Києва відбуватиметься упродовж вихідних 29-30 травня. Хоч ще днями раніше відкриються різні виставки та фестивалі. Відбудуться також різні спортивні змагання, зокрема, традиційний благодійний "Пробіг під каштанами".

Пробіг під каштанами

Читайте такожУ Києві почалося метеорологічне літоЩорічний спортивний благодійний проект "Пробіг під каштанами" пройде у неділю, 30 травня. Відбуватиметься він у чотири старти: дитячий пробіг (старт о 9:00), спортивний пробіг (10:00), пробіг мужніх (10:20) та благодійний пробіг (11:00).

Всі учасники обов’язково повинні бути у правильно надітих масках і дотримуватися між собою дистанції. Охочі долучитися до стартів online зможуть зробити це за допомогою додатку Strava.

Kyiv fan fest на "Співочому полі"

У вихідні 29-30 травня на "Співочому полі" на мешканців та гостей столиці чекає фестиваль Kyiv fan fest. На ньому, зокрема, передбачена розважальна програми з виступами українських виконавців.

Квиток на один день фестивалю коштуватиме від 300 до 500 гривень.

Кінофестиваль "Молодість"

У суботу, 29 травня, урочисто відкриється 50-й ювілейний Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", який тиждень проходитиме в оpen air форматі – до 6 червня. На фестивалі покажуть 200 кінокартин.

День Києва 2021 - як святкуватиметься / фото УНІАН (Денис Прядко)

Виставки до Дня Києва

У Музеї історії міста Києва з 27 травня і до 28 червня триватиме музейний проект "Велика Сімка". Всі охочі зможуть помилуватися творами семи видатних українських художників: Тараса Шевченка, Марії Примаченко, Олександра Архипенка, Михайла Бойчука, Анатолія Криволапа, Казимира Малевича та Григорія Нарбута.

Там же на вихідних 29-30 травня також проходитиме нова тематична екскурсія "Міфи і фейки про Київ".

У Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" 28 травня відбудеться хоровий фестиваль-конкурс "Як тебе не любити, Києве мій". А з 29 травня до 6 червня експонуватиметься виставка "Старий Київ у поштівках".

Різні змагання і турніри у Києві

29-31 травня на центральних вулицях Києва плануються Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування "Кубок столиці", відкритий міський турнір із кікбоксингу на естраді Хрещатого парку, біля Арки дружби народів, а також вітрильна регата на Київському річковому вокзалі біля причалу № 6 (біля Церкви Святого Миколая).

Вас також може зацікавити: