Настає сезон шашлику / УНІАН

В Україну приходить довгоочікувана весна, а значить скоро настане сезон пікніків і галасливих посиденьок на природі. Кажучи простіше, в Україні настає сезон виїздів "на шашлики".

Читайте такожНа Львівщині сільський голова кинувши графином в офіціантку через відмову нести шашлики (фото)

Традиція смажити м'ясо на вогні в тому чи іншому вигляді закріпилася в культурі багатьох народів і країн світу, і українці тут не виняток. Характерний для нашої країни шашлик – це маринованая свинина, баранина або курятина, яку смажать на вугіллях. Готове м'ясо подають під міцний алкоголь і перші у сезоні свіжі овочі.

А ось маринад для шашлику легко може стати окремою темою для кулінарних суперечок. Любителі цієї страви нерідко напрацьовують власні способи маринування м'яса, і готові наполегливо доводити їх переваги.

Для тих же, хто поки що лише шукає свій секрет маринаду для шашлику, УНІАН зібрав кращі рецепти в мережі.

Маринад для шашлику зі свинини

Свинячий окіст або шийка, напевно, найпопулярніше м'ясо для шашлику в Україні. Його можна купити де завгодно, і воно досить просте у приготуванні. Потрібно лише не помилитися з маринадом.

Цибулевий маринад для свинячого шашлику

Справжня класика, перевірена нашими батьками та дідами. Цибулевий маринад дуже простий у приготуванні, але що набагато важливіше – м'яко підкреслює смак м'яса і дає йому солодкий аромат.

Перемаринувати шашлик цибулею практично неможливо - саме тому воно використовується майже у всіх рецептах маринаду.

На 1 кілограм м'яса потрібно 3 головки ріпчастої цибулі, сіль (не більше трьох столових ложок), чорний мелений перець за смаком.

М'ясо слід промити і дати йому злегка висохнути, нарізати на невеликі шматки розміром 3-4 см. Потім покласти його в посуд для маринування (бажано - емальовану), посолити та поперчити.

Потім можна нарізати цибулю, чим соковитішою вона буде – тим краще. Головки цибулі можна дрібно нарізати, а можна подрібнити в блендері або м'ясорубці. Цибульну масу  засипати в м'ясо, ретельно перемішуючи.

Для маринування м'ясу потрібно дати настоятися принаймні 30-40 хвилин. Якщо є можливість маринувати його довше (краще всього – близько двох годин), то краще сховати м'ясо в холодильник.

Рецепт цибульного маринаду для шашлику / povar.ru

Маринад для шашлику на вині

Маринад на вині дуже популярний, адже воно дарує м'ясу терпкий насичений смак і аромат. Крім того, в цьому маринаді також використовується цибуля.

На 1 кілограм свинини потрібно близько однієї склянки червоного сухого вина, одна цибулина, не більше 3 столових ложок солі, сіль і перець за смаком.

М'ясо слід нарізати, а цибулю нашаткувати кільцями, перемішати їх в посуді для маринування, посолити та поперчити. Залити м'ясо вином і залишити маринуватися приблизно на годину. За цей час суміш можна пару раз перемішати.

Перетримувати свинину у вині довше небажано, адже м'ясо може стати жорстким.

Маринад для шашлику з оцтом

Шашлик зі свинини на оцті відрізняється приємною різкістю смаку. Досвідчені кулінари і шашличники часто віддають перевагу саме цьому маринаду.

На приготування 1 кілограма м'яса потрібно три столових ложки дев'ятипроцентного столового оцту, одна чайна ложка цукру, три головки ріпчастої цибулі, а також сіль і перець за смаком.

Нарізати м'ясо, очистити і нарізати кільцями цибулю, перемішати їх у великій ємності. Засипати ложкою цукру, посолити і поперчити суміш за смаком. Розвести три столові ложки оцту у 6 ложках кип'яченої води, додати отриману суміш в ємність з м'ясом. Добре перемішати інгредієнти.

Дати годину постояти при кімнатній температурі, потім прибрати в холодильник на шість годин.

Маринад для шашлику з курки

Куряче м'ясо – відмінний варіант для "дієтичного шашлику". Крім того, воно ніжне, просте в приготуванні і швидко маринується.

Маринад для шашлику на кефірі

Кефір – один з кращих варіантів для маринування шашлику. Він досить кислий, жирний, і щільний, що дозволяє м'ясу як слід просочитися маринадом.

На один кілограм курячого м'яса (стегенця або грудки), знадобиться 250 мл кефіру (жирність – 3%), 3 головки ріпчастої цибулі, петрушка, сіль, перець і спеції за смаком

М'ясо вимити, дати просушитись, нарізати невеликими шматками. Нашаткувати цибулю кільцями, змішати його з м'ясом. Додати спеції і сіль за смаком, залити суміш кефіром. Маринувати м'ясо слід 3-4 години. Після першої години краще прибрати його в холодильник.

Маринад для шашлику з соєвим соусом

Соєвий соус – менш традиційний варіант для маринування м'яса, який стає популярнішим з кожним роком. Такий маринад може надати курятині більш насичений смак.

На 1 кілограм курячого м'яса потрібно 4 головки ріпчастої цибулі, 4-5 столових ложок соєвого соусу, 4 столові ложки оливкової олії, 4 столові ложки лимонного соку, пара зубчиків часнику, перець, спеції за смаком. Ті, хто хоче додати м'ясу солодкості, можуть також додати в маринад столову ложку не дуже густого меду.

Помити та нарізати куряче м'ясо, нашаткувати цибулю тонкими кільцями, часник подрібнити.

Соєвий соус змішати з лимонним соком, поперчити суміш. Сіль додавати не обов'язково, адже соус солоний сам по собі.

Покласти нарізане м'ясо в миску, змішати з цибульними кільцями. Залити його маринадом. Маринувати 2-3 години в холодильнику.

Рецепти маринаду для шашлику / УНІАН

Маринад для шашлику з ківі – швидкий маринад

Відмінний варіант для тих, на кого необхідність готувати шашлик звалилася раптово. У ківі містяться ферменти, які допоможуть швидко розм'якшити м'ясо.

На 1 кілограм м'яса потрібно одне ківі, три головки цибулі, дві столові ложки рослинної олії, сіль, перець і спеції за смаком.

Ківі почистити, подрібнити його будь-яким доступним способом: натерти на тертку, подрібнити блендером, або просто розтовкти м'якоть виделкою.

Нарізати цибулю кільцями, промити і нарізати м'ясо, змішати їх. Посолити і поперчити м'ясо за смаком, додати спецій. Додати в м'ясо рослинну олію, залити його отриманою кашкою з ківі.

Маринувати м'ясо в такому маринаді потрібно недовго. Курятині достатньо 20 хвилин, свинині – півгодини, баранині – 40 хвилин, а яловичині потрібно півтори години.

Варіант з ківі – хороший маринад для шашлику з яловичини, адже, за загальноприйнятою думкою, це м'ясо дуже тверде для смаження на вугіллі.

Шашлик смажиться на шампурах над гарячим вугіллям. Зазвичай на його приготування потрібно 25-30 хвилин.

Раніше УНІАН зібрав рецепти смачних салатів зі свіжими і консервованими грибами.