Страви з гречки / Фото: depositphotos

Коронавірусна паніка докотилася до України, а українці, як табун коней, пронеслися по супермаркетах, змітаючи на своєму шляху гречку, борошно, туалетний папір. Та що там розповідати. Напевно і ви брали участь у цьому набігу або просто спокійно спостерігали зі сторони, доїдаючи гречану кашу з запасів 2014-го. У будь-якому випадку на кожній кухні знайдеться кілограм цієї крупи. Але куди ж її тепер подіти? Знову варити? Це звичайно просто, але зараз багато людей сидять вдома на карантині, тому можна пофантазувати та приготувати щось оригінальне з настільки буденного. Пропонуємо Вам кілька рецептів страв з гречки.

Курячі тюфтельки з гречкою

  • Фарш курячий — 500 г
  • Крупа гречана — 100 г
  • Вода — 600 мл
  • Цибуля ріпчаста — 100 г
  • Борошно — 1 ст. л
  • Масло рослинне — 2 ст. л
  • Крохмаль — 1 ст. л
  • Сіль, спеції — за смаком

Гречку відварити. До курячого фаршу додати подрібнену цибулю, крохмаль і готову гречану кашу. Посолити та приправити за смаком.

На сковороді розігріти олію, всипати борошно й обсмажити до карамельного кольору, постійно помішуючи. Влити 400 мл гарячої води та варити соус 3-4 хвилини при постійному помішуванні, щоб не було грудочок. Готовий соус також посолити та приправити.

Відео дня

Сформувати тюфтельки, викласти їх у форму для запікання. Залити тюфтельки соусом і закрити кришкою або фольгою. Випікати при 190-200 градусах близько 30 хвилин.

Страви з гречки / Фото: depositphotos

М'ясна запіканка з гречкою

  • Фарш м'ясний — 500 г
  • Крупа гречана — 150 г
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт
  • Яйце куряче — 2 шт
  • Батон білий — 3 скибки
  • Молоко — 1/3 склянки
  • Часник за смаком
  • Сухарі панірувальні
  • Маргарин або вершкове масло для змащування форми

Гречку відварити до готовності. Цибулю обсмажити до рум'яного кольору. Додати до цибулі гречку і трохи обсмажити. Хліб розмочити в молоці. Подрібнити в блендері хліб, фарш і часник. Додати яйце. Посолити та поперчити за смаком. Фарш має вийти рідкуватим. Друге яйце додати гречану кашу з цибулею, посолити та поперчити.

Форму для випікання з високими бортами змастити маргарином. На дно викласти частину фаршу, потім гречку з цибулею і зверху фарш. Випікати при 200 градусах близько 40 хвилин.

Читайте такожВеликий піст 2020: найкращі рецепти пісних страв

Крем-суп з гречки та з печінкою

  • Крупа гречана — 100 г
  • Картопля — 200 г
  • Цибуля ріпчаста — 150 г
  • Часник — 4 зубчики
  • Вершки (10%) — 200 мл
  • Бульйон — 300 мл
  • Печінка куряча — 250 г
  • Сіль, перець
  • Олія — 2 ст. л
  • Масло вершкове — 30 г

Зварити гречку. Нарізати цибулю і картоплю. На олії обсмажити овочі з часником близько 7-10 хвилин. Влити бульйон і варити до готовності картоплі. Додати гречку, посолити, поперчити, додати вершки, прогріти 3-4 хв. Готовий суп подрібнити в блендері.

Курячу печінку обсмажити на вершковому маслі до готовності. Подавати суп з печінкою.

Рецепти з гречкою / Фото: depositphotos

Гречана запіканка з сиром та курагою

  • Гречка - 1 склянка
  • Яйця - 2 шт.
  • Сир зернистий - 150 г
  • Молоко - 1/3 ст.
  • Курага - 100 г
  • Горіхи волоські - 50 г
  • Сметана - 2 ст. л
  • Мед - 2 ст. л
  • Вершкове масло - 1 ч. л
  • Сіль - 0,5 ч. л

Гречку відварити. Курагу замочити в теплій воді на 30 хвилин. Потім промити та нарізати на шматочки. Змішати кашу, горіхи, курагу, сир, мед. Трохи посолити. Яйця збити з молоком, додати до гречаної каші. Все перемішати. Викласти у змащену вершковим маслом форму. Випікати при 180 градусах близько 40 хвилин. Потім вийняти запіканку, змастити верхівку сметаною і запікати ще 10-15 хвилин.

Рецепти з гречкою / Фото: depositphotos

Заливний пиріг з гречки та свинини

  • Гречана крупа - 300 г
  • Свинина - 200 г
  • Морква - 2 шт
  • Цибуля - 1 шт
  • Сіль, спеції - за смаком
  • Борошно - 1 склянка
  • Кефір - 1 склянка
  • Яйце - 2 шт.
  • Цукор - щіпка
  • Сода - 0,5 ч. л

Читайте такожЯк у дитинстві: рецепти смачного сирного печива

Моркву натерти на великій тертці. Цибулю подрібнити. Обсмажити овочі, додати до них січену свинину та обсмажити близько 5 хвилин. Гречку промити й додати у фарш, посолити, приправити та залити окропом у співвідношенні 2:1. Накрити кришкою і на повільному вогні довести до готовності до випарювання рідини. Або поставити в духовку.

У цей час у кефір додати соду. Яйце збити з цукром і сіллю, додати кефір. Всипати борошно і розмішати вінчиком, щоб не було грудочок. Залишити тісто на 15 хвилин.

Форму змастити маслом, дно застелити промасленим папером для випічки. Вилити половину тіста, потім остиглу гречку. Залити рештою тіста. Випікати при 180 градусах близько 40 хвилин.

*****

І на всякий випадок. Якщо після приготування всього цього у вас все ще залишилися запаси гречки - її можна пустити на добру справу. Наприклад, разом з дітьми, які теж сидять вдома через карантин, можна зробити аплікації з гречки. Для цього вам знадобиться картон і клей ПВА. Намалюйте на картоні квіткову галявину або якусь тваринку. Густо змастіть малюнок клеєм і викладіть його гречкою. До речі, для цього можна використовувати не тільки гречку, але й іншу крупу, яку ви приготували на випадок апокаліпсису, а також макарони.

А ще можна взяти гарну пляшку, наповнити її крупою, а кришку прикрасити мотузкою. Кілька таких пляшечок можуть виграшно прикрасити кухню.

Масаж мішечками / Фото: depositphotos.com

Але і це не все! Масаж гречкою - реальний спосіб убити час і запаси крупи. Нагріваєте її на сухій сковороді та насипаєте в бавовняні мішечки. Цими мішечками потрібно масажувати вашого "співкамерника" за карантином. Щось схоже на СПА - масаж по-українськи.