Національний банк наприкінці 2016 року розпочав дослідний проект щодо можливого впровадження е-гривні / фото УНІАН

Національний банк України продовжить вивчати можливість випуску власної цифрової валюти - е-гривні.

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на підсумки пілотного проекту, в рамках якого регулятор випустив в обіг обмежений обсяг електронної гривні, операції з використанням якої тестувалися робочими групами за участю НБУ, компаній-волонтерів та Світового банку.

Читайте такожНацбанк порахував, скільки в українців платіжних карт

Відео дня

Зазначається, що е-гривня може розглядатися як альтернатива існуючим засобам роздрібних платежів, проте пілот не дав можливості в повному обсязі оцінити її привабливість для населення України.

Також повідомляється, що впровадження е-гривні можливе за однією з двох альтернативних моделей: централізованої, коли Нацбанк виступає єдиним емітентом, або децентралізованою, коли у банків і небанківських фінустанов буде право випуску під контролем регулятора.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк наприкінці 2016 року розпочав дослідний проект щодо можливого впровадження е-гривні - національної валюти на основі технології блокчейн, яка може дозволити мінімізувати транзакційні видатки на переказ грошей від одного учасника платіжного ринку України до іншого й одночасно проводити їх із практично миттєвою швидкістю.