Головною причиною неможливості відвоювати Крим Кривонос назвав війну на Донбасі / фото president.gov.ua

Україна на даному етапі не потягне повернення окупованого Росією Криму військовим шляхом.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Кривонос.

"Ми чітко розуміємо, що вирішувати проблему (повернення Криму - ред.) силовим методом Україна не може на даному етапі. Тому що є проблеми - це, по-перше, війна на Донбасі. Вести війну на два фронти, навіть законно повертаючи свої землі, ми не потягнемо", - сказав Кривонос.

За його словами, завданням номер один для України в питанні повернення Криму залишається активна співпраця зі світовими лідерами і нарощування санкцій проти Росії.

"Виводити Росію цими санкціями на такий рівень, що питання - або вони віддадуть Крим, або залишаться "без штанів", умовно кажучи. Плюс паралельно посилювати всередині країни її обороноздатність, яка дасть можливість при необхідності діяти силовими методами", - додав Кривонос.

Читайте такожЗеленський анонсував внесення в ООН оновленої резолюції щодо Криму

Міжнародна платформа з деокупації Криму: що це таке

  • Наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи «Крим - це Україна» і про те, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом в переговорний.
  • 24 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна пропонуватиме Німеччині долучитись до майбутньої міжнародної платформи з деокупації Криму.

Читайте також"Окупація - це дорого": у Зеленського пояснили, чому не поставлятимуть воду в Крим

Окупація Криму Росією: хронологія подій 

  • Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.