Лютий в Україні буде теплим / УНІАН

За прогнозами синоптиків, лютий в Україні буде теплішим за норму, однак у другій половині місяця може похолодати.

Читайте такожСьогодні в Україні місцями пройде мокрій сніг, температура вдень до +7° (карта)

"Нинішня зима не стала винятком, як і прогнозувалося, вона виявилася теплішою за попередню, були невеликі температурні гойдалки з нестійким сніговим покривом. Надалі ми не бачимо в лютому снігового покриву і сильних похолодань", - розповіла "Сьогодні" заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН Вазіра Мартазінова.

Відео дня

Заввідділом прикладної метеорології і кліматології того ж інституту Віра Балабух очікує, що лютий в Україні виявиться аномально теплим. Але можливо багато опадів, як у першій, так і в другій половині лютого, причому через теплу погоду у вигляді дощу і мокрого снігу.

Але вона побоюється, що у другій половині лютого-на початку березня в Україну все ж таки прорветься холодне повітря з Арктики, яке принесе сильні морози.

В Укргідрометцентрі також прогнозують теплий лютий.

"Середньомісячна температура лютого прогнозується на рівні 0-3 градусів морозу, але в південних областях, на Закарпатті, Прикарпатті та в Криму буде тепліше: 0-3 градуси вище нуля в середньому за місяць. Це на 1,5-2 градуси вище, ніж у попередньому 30-річному базовому періоді спостережень - з 1981 по 2010 роки. Середньомісячна кількість опадів у лютому очікується від 22 до 70 мм в залежності від регіону, що становить 70-80% місячної норми. У горах Карпат та Криму - до 108 мм, або до 90% місячної норми. Більше опадів випаде у західних регіонах, менше - в південних і східних", - повідомив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

За його словами, така погода відповідає не лютому, а початку березня. І якби не дощ, то вдень могло бути +10 і вище. Друга половина місяця очікується більш холодною та дощовою, ніж перша.

У той же час народний синоптик Леонід Горбань підтвердив свій прогноз щодо рясних опадів у лютому, але відкоригував його щодо температури. За його розрахунками, мокрий сніг при плюсовій температурі очікується з 1 по 4 лютого, потім похолодає до -3-6 вночі, опади припиняться. Така температура протримається до середини місяця, потім 3-5 днів поспіль Горбань обіцяє снігопад, який, можливо, буде переходити у дощ, який то буде слабшати, то посилюватися. Остання декада лютого очікується більш теплою, середньодобова температура близько нуля градусів, з невеликим мокрим снігом наприкінці місяця.

Весна, за розрахунками Горбаня, виявиться затяжною: фактично березень буде продовженням лютого: похмуро, сиро і прохолодно, з дощами, хоча і без великих морозів.

Нагадаємо, протягом 30-31 січня в Україні очікується погіршення погодних умов, оголошено штормове попередження.