Думки синоптиків щодо прогнозу на зиму розійшлися / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

В Українському гідрометеорологічному інституті НАН спростували озвучений керівником Гідрометцентру Миколою Кульбідою прогноз погоди на зиму, який передбачає 30-градусні морозив січні-лютому.

Завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів цього інституту Вазіра Мартазінова в коментарі "Обозревателю" заявила, що найнижча позначка в Україні взимку не перевищить 20 градусів морозу.

"Мінус 30 градусів - це він загнув", - зауважила вона й зізналася, що не знає, на підставі яких моделей робить свої прогнози Кульбіда.

Відео дня

За її словами, такі прогнози можливі лише на основі наукових праць або певних наукових моделей. Як розповідає Мартазінова, її власна модель передбачає мінімальну температуру до -20 найближчої зими. Найхолоднішим періодом вона називає першу половину січня.

Читайте такожПеред вихідними Україну заллють дощі, місцями - зі снігом (карта)

Вчена також розкритикувала очільника Гідрометцентру за відсутність посилань на джерела інформації в його прогнозах. 

"Є культура серед учених. Вони завжди посилаються на певних авторів чи певні моделі. Він цього ніколи не робить", - заявила вона. І додала, що Кульбіда сьогодні нібито є не синоптиком, а більше чиновником, який не пов'язаний безпосередньо з прогнозуванням.

"Він уже давно не працює в галузі прогнозів. Він зараз адміністратор. Окрім того, Укргідрометцентр не робить довгострокових прогнозів. Він не повинен говорити про те, чим не займається", - сказала Мартазінова.

Прогноз на зиму в Кульбіди

Раніше сьогодні керівник Гідрометцентру спрогнозував 30-градусні морози в січні та лютому. "На тлі теплої зими з підвищеним температурним режимом обов'язково прийдуть холоди, морози досягнуть і -25°, і -30°. Але у порівнянні з зимами, які були 30-40 років тому, нинішні морозні періоди виявляться короткочасними", - прогнозує Кульбіда.

Грудень, за його словами, буде теплим.