Влітку Антарктида вкривається зеленню мохів та лишайників / Сергій Глотов, Дмитро Мартиненко

Зазвичай з Антарктикою асоціюються лише сніг, крига, мороз і бурульки, але зараз там панує літо, а температура коливається близько "нуля". Про це розказали в Національному науковому антарктичному центрі.

За даними науковців, нинішнього літа найвища температура досягла +5° (3 січня), а найнижча зареєстрована 12 січня, коли стовпчики термометрів показали -1,2°.

"Звісно, за таких умов сніги тануть, а Антарктика набуває зеленого кольору, адже з-під білого покриву виринає унікальна антарктична рослинність", - розповідають дослідники.

Відео дня

За їх даними, серед місцевої флори є два види судинних рослин. Це щучник антарктичний, який є родичем нашого вівса, та перлинниця. Крім них, в Антарктиці є також близько 100 видів мохів та лишайників, які також надають їй зелених кольорів.

Як повідомляється, українські полярники досліджують, як впливає зміна клімату на антарктичну рослинність. Для цього вони ведуть облік кущиків та їхнє поширення. А розростатися антарктичним рослинам, крім зміни клімату, допомагають пінгвіни. Адже саме вони щедро "удобрюють" скелі та вузькі ділянки ґрунтів, роблячи їх придатними для подальшого озеленення.

Пінгвіни в Антарктиді

Два тижні тому в Антарктиді зафільмували рідкісного білого пінгвіна. Цей екземпляр білий через генетичне захворювання, викликане частковою втратою пігментації оперення або хутра тварин.

Загалом, за даними вчених, взимку тисячі колоній імператорських пінгвінів живуть і розмножуються на замерзлому морському льоду на узбережжі Антарктики. Але з роками лід під їхніми ногами танув й тепер імператорські пінгвіни тікають від глобального потепління вглиб Антарктиди.

Вас також можуть зацікавити новини: