За словами фахівців, лава поки з вулкана не тече назовні, проте спостерігається зростання сейсмічної активності / скріншот, instagram.com/anthonycaere

На сході Демократичної Республіки Конго прокинувся один з найактивніших вулканів у світі - Ньїрагонго.

Як повідомляє BBC, вулкан в африканських горах Вірунга за 20 км на північ від озера Ківу на прикордонній з Руандою території почав викидати в небо величезні хмари чорного диму і вулканічного попелу.

На фотографіях, опублікованих в соціальних мережах, видно кратер гори, заповнений гарячою лавою.

Відео дня

Геологи з вулканічної обсерваторії Гоми кажуть, що лава поки не тече назовні, проте спостерігається зростання сейсмічної активності.

Директор обсерваторії Селестін Касерека сказав журналістам, що причиною утворення диму і попелу, які можна побачити по всьому місту, є спорадичні, тобто поодинокі вибухи. За його словами, навряд чи почнеться повномасштабне виверження Ньїрагонго.

Місцевим жителям радять зберігати спокій, проте люди досі пам'ятають руйнівні наслідки виверження у травні 2021 року. Тоді загинули 32 людини й тисячі людей були змушені покинути свої будинки. Чимало бігли в сусідню Руанду, а частина людей досі живе в тимчасових таборах в Гомі.

Раніше УНІАН писав, як українські військові посадили вертоліт на кратер діючого вулкана Ньямлагіра, чия основа зливається з Ньїрагонго. Обидва належать до гірського хребта Вірунга, який є національним природним парком зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вас також можуть зацікавити новини: