/ УНІАН

Таку думку він висловив у коментарі УНІАН.

«Щодо претендентів на міністерські посади, я думаю, що це поки кандидатури для обговорення, і це не остаточний список», - вважає політолог.

«Я думаю, що в оцінці багатьох претендентів треба згадати принцип професіоналізму. На мій погляд, деякі кандидати пов’язані з тими або іншими політичними силами, і тут, хай непрямо, але є квотний принцип», - переконаний Фесенко.

Відео дня

На думку політолога, «і Ганна Гопко, і Денис Силантьєв – люди, які не мають взагалі управлінського досвіду, а ми вже бачили, чим закінчує на посаді міністра людина, яка ніколи не працювали в системі державного управління. Більшість висуванців Майдану пішли з уряду або самі, або під хвилю критики з боку суспільства або з боку прем’єр-міністра».

«Принцип професіоналізму має включати і такий критерій, як рівень управлінського досвіду. Більшість запропонованих кандидатур в принципі – це люди, які працюють в уряді, зокрема люди, які належать до команди прем’єр-міністра, деякі міністри призначались ще наприкінці лютого або в березні і деякі зарекомендували себе непогано, наприклад міністр освіти», - додав експерт.

«Я думаю, все ж таки потрібно узгодження цих кандидатур. Що впадає в око – це те, що є певна диспаритетність, є ціла низка кандидатур, пов’язана з «Народним фронтом», і набагато менше кандидатур, пов’язаних з «Блоком Порошенка». Чи всі зазначені кандидати знали, що їх будуть висувати на посаду міністрів? Наприклад, я вже неодноразово чув від Павла Розенка, якого Яценюк пропонує міністром соціальної політики, що він не отримував ніяких пропозицій. Чи узгоджувалось з ним висування його на цю посаду, якщо ні – то це в народі називається «підстава». Я думаю, що є ціла низка проблемних питань», - зауважив Фесенко.

Експерт зазначає, що «більшість кандидатур – це люди достатньо професійні і з досвідом. Я думаю, що значна частина цих людей, кандидатури яких зараз озвучені, скоріш за все, обіймуть ці посади».

Читайте такожЯценюк пояснив свій вибір кандидатур можливих майбутніх міністрів

Проте політолог зазначає, що «стосовно деяких кандидатур ми нічого не можемо сказати, тому що вони маловідомі і ми не можемо їх точно оцінити. Наприклад, якщо міністр аграрної політики Леонід Козаченко – людина відома, достатньо поважна, то віце-прем'єр-міністр із аграрних питань Іван Мірошніченко – людина з бізнесу. Чи коректно це робити, це теж питання для обговорення, чи не буде лобістських інтересів».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, який має чимало шансів залишитися на цій посаді після формування нового уряду у зв'язку з обранням нової Верховної Ради, повідомив, кого він хотів би бачити на міністерських посадах.

Зокрема, Яценюк пропонує в новому Кабміні розподілити крісла таким чином:

- віце-прем'єр-міністр з регіональної політики - Володимир Гройсман (нині на цій посаді);

- віце-прем'єр-міністр із гуманітарних питань - Ігор Жданов ("Батьківщина");

- віце-прем'єр-міністр із аграрних питань - Іван Мірошніченко ) «Самопоміч»;

- міністр юстиції - Павло Петренко (нині на цій посаді);

- міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (нині на цій посаді);

- міністр соціальної політики – Павло Розенко (пройшов у Раду від "Блоку Петра Порошенка");

- міністр охорони здоров'я - Василь Лазоришинець (нинішній в.о. міністра охорони здоров'я);

- міністр культури - Євген Ніщук (нині на цій посаді);

- міністр енергетики та вугільної промисловості - Андрій Коболєв (нині - керівник НАК "Нафтогаз України");

- міністр освіти і науки - Сергій Квіт (нині на цій посаді);

- міністр економіки - Дмитро Шимків (нині - заступник глави Адміністрації президента);

- міністр аграрної політики та продовольства - Леонід Козаченко;

- міністр фінансів - Віталій Лісовенко (нині - заступник міністра фінансів);

- міністр молоді та спорту - Денис Сілантьєв (відомий плавець, пройшов у Раду від Радикальної партії);

- міністр екології та природних ресурсів - Ганна Гопко (№1 у списку "Самопомочі");

- керівник Держтелерадіо - Юрій Стець.