Ілюстрація REUTERS

Президент Петро Порошенко заявляє, що Збройні сили України застосують протитанкові комплекси Javelin в разі наступу російських військ на українські позиції.

Про це глава держави сказав під час перших в Україні випробувальних пусків з ракетних комплексів Javelin, про що свідчить відео, розміщене на його сторінці у Facebook.

"Нарешті цей день настав, і сьогодні, 22 травня, вперше в Україні відбулося випробування протитанкового комплексу третього покоління Javelin", - підкреслив Порошенко.

"Я впевнений в тому, що на сьогоднішній день бойові можливості українських Збройних сил, підрозділів, ракетних військ і артилерії значно зросли. Звичайно, що це оборонна зброя, і буде застосована вона лише тоді, коли ми будемо мати наступ Російської Федерації на позиції українських військ", - наголосив глава держави.

Він зазначив, що підрозділи ЗСУ пройшли необхідні навчання і були проведені відповідні тренінги.

Читайте такожВ Україні вперше відбулися запуски ракетних комплексів Javelin (відео)

"Сьогодні відбулися перші пуски. Пуски були не лише Javelin, а були застосовані й інші протитанкові комплекси, включаючи "Стугну". "Стугна" також показала відмінний результат, але бойове застосування Javelin, який має можливості наносити удар по найменш захищеній частині бронетехніки - зверху, проказав надзвичайно високу ефективність цієї зброї", - додав Порошенко.

Також він відзначив піднесений настрій українських військових, які брали участь у перших випробуваннях Javelin.

Порошенко подякував адміністрації Дональда Трампа за рішення щодо продажу Україні протитанкових комплексів.

"Я хочу подякувати президенту Сполучених Штатів Америки Дональду Трампу, віце-президенту Майку Пенсу, міністру оборони (Джеймсу Меттісу) - який разом з нами був на параді на честь дня незалежності і твердо пообіцяв, що буде прийнято це рішення, державному секретарю пану (Майку) Помпео і усьому Конгресу, який твердо казав, що Україна має бути озброєння. Цей день настав", - наголосив Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, зокрема протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Читайте такожПорошенко до кінця травня візьме участь у випробуванні американських Javelin

17 січня 2018 року начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко повідомив, що Javelin можуть бути поставлені в терміни від двох до п'яти-шести місяців.

17 лютого Порошенко повідомив, що Україна в рамках військово-технічного співробітництва з США отримає не тільки Javelin.

2 березня Держдепартамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових ракет Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 млн доларів.

30 квітня Порошенко повідомив, що в Україну доставили протитанкові ракетні комплекси Javelin.