Курт Волкер / REUTERS

За словами спеціального представника Держдепу США у справах України Курта Волкера, США, Німеччина та Франція на відміну від Росії підтримують ідею масштабної миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це спецпредставник Держдепу США Волкер розповів в інтерв'ю українській службі "Голосу Америки".

За його словами, сьогодні, 26 липня у Берліні зустрінуться політдиректори МЗС країн "нормандської четвірки", щоб обговорити ситуацію на сході України і те, як має виглядати миротворча операція ООН.

Відео дня

Читайте такожРосія "промацує ґрунт" для "кримського сценарію" в інших регіонах України – політолог

"Це питання, яке вже давно очікує на відповідь" – наголошує спецпредставник. – Росія запропонувала ідею, щоб ООН забезпечила захист моніторингової місії ОБСЄ. Втім, на думку США, Німеччини, Франції і України, має бути справжня миротворча місія, щоб забезпечити безпеку на ширшому рівні. Сподіваюсь, ми зможемо обговорити саме цей формат миротворчої місії" – розповідає Волкер.

Волкер розповів, що він підтримував дуже близькі контакти з колегами із Франції та Німеччини на минулому тижні, як і в цілому – протягом минулого року. "Ми дуже багато думали над процесом. Незабаром я говоритиму із російськими колегами, щоб передати їм наші ідеї" – додав спецпредставник.

Курт Волкер також розповів, що зустріч із Володимиром Сурковим відбудеться після зустрічі політдиректорів МЗС країн "нормандської четвірки".

На думку Волкера, ідея розгорнення миротворчої місії ООН буде успішною тільки у випадку, якщо Росія вирішить закінчити конфлікт і виведе війська. "Якщо вона продемонструє готовність це зробити, тоді міжнародне співтовариство буде готове втручатись, щоб забезпечити безпеку для всіх місцевих мешканців і створити умови для виконання Мінських угод та повернення територій під контроль України. Якщо Росія буде готова це зробити, на що вона погодилась у Мінських угодах, то в нас все вийде" – говорить Волкер.