Ілюстрація / REUTERS

Європейський парламент засуджує зловживання Російської Федерації з надмірними перевірками торговельних суден України та країн-членів Євросоюзу в Азовському морі.

Відповідну законодавчу резолюцію сьогодні було схвалено на засіданні Європарламенту у Страсбурзі (Франція).

“Європейський парламент засуджує надмірні дії Російської Федерації у Азовському морі, оскільки вони порушують міжнародне морське право і власні міжнародні зобов’язання Росії”, - йдеться у резолюції.

Відео дня

Зокрема, євродепутати засудили зупинки та перевірки торговельних суден, як українських так і тих, що ходять під прапорами різних країн-членів ЄС.

“Європейський парламент підкреслює, що хоча перевірки суден дозволяється здійснювати довільно, вони не мають здійснюватися зі зловживаннями або з політичних міркувань з метою подальшої дестабілізації безпеки, цілісності, соціальної і економічної ситуації в Україні”, - наголошується у документі.

У цьому зв’язку Європарламент закликає віце-президента, високого представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріку Могеріні “вимагати від Російської Федерації негайно припинити інтенсивні та дискримінаційні перевірки суден та розглянути, якщо необхідно, відповідні контрзаходи”.

Читайте такожЄвропарламент закликав ЄС призначити спецпредставника у справах Криму та Донбасу

Також європарламентарії засуджують спорудження мосту через Керченську протоку та обмеження навігаційних прав України у її територіальних водах. “Європейський парламент підкреслює, що Росія зобов’язана дотримуватися міжнародного морського права та двосторонньої угоди про співробітництво з Україною, щоб не перешкоджати або ускладнювати транзитний прохід через Керченську протоку та Азовське море”, - наголосили депутати ЄП.

Крім того, вони знову заявили про підтримку незалежності та територіальної цілісності України та підтвердили суверенітет України над Кримським півостровом та частиною Азовського моря, а також на абсолютне право України мати повний доступ до Азовоського моря, як це закріплено у Конвенції ООН з морського права.

“Європейський парламент закликає Європейську Комісію та Європейську службу зовнішніх зв'язків представити повну оцінку економічної шкоди, спричиненої де-факто блокадою, та розглянути можливі шляхи для підтримки перевізників та портів, що зазнають негативних наслідків, і зокрема шляхом посилення присутності ЄС в Маріуполі та Бердянську, зміцнення соціальної стійкості та сприяння економічному розвитку цих міст та усього південно-східного регіону України”, - наголошується у резолюції.

Як повідомляв УНІАН, Європейський парламент закликає усі країни-члени Європейського Союзу в Раді ЄС бути готовими посилювати санкції проти Російської Федерації в разі загострення ситуації в Азовському морі.