Раніше в ДПСУ спростували повідомлення про обмін екіпажу «Норду» на українських моряків / фото dpsu.gov.ua

Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова анонсувала початок переговорів щодо "обміну" капітана кримського судна Норд Володимира Горбенка і командира українського судна ЯМК-0041 Віктора Новицького.

"Ми сьогодні (30 жовтня, - ред.) починаємо процес переговорів на цей рахунок (обміну капітанів, - ред.)", - цитує заяву агентство "РИА Новости".

За словами Москалькової, російська сторона спільно з європейським інститутом омбудсменів почали працювати над "дорожньою картою" вирішення цього питання.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 25 березня українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно «Норд». Судно, зареєстроване на тимчасово окупованій території АРК, йшло під прапором Росії. На його борту перебував екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян РФ. У Держприкордонслужбі повідомили, що члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко обвинувачується в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 249, ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (незаконний рибний промисел і порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї відповідно).

Читайте також"Спланована комбінація країни-агресора": у ДПСУ спростували повідомлення про обмін екіпажу «Норда» на українських моряків

18 липня заступник начальника управління прокуратури АР Крим Єгор Ребров заявив, що екіпаж «Норда» може вільно повернутися до Криму за українськими паспортами, виданими до окупації півострова Росією, а капітану загрожує до 5 років позбавлення волі.

4 травня російські прикордонники на захід від мису Тарханкут у Криму затримали українське риболовецьке судно ЯМК-0041 (порт приписки Очаків). Окупаційна влада заявила, що членів екіпажу затриманого співробітниками ФСБ РФ судна доставили до Криму «для проведення процесуальних дій». У Держприкордонслужбі України наголосили, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території.

Сьогодні, 30 жовтня, у прес-службі уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової заявили про обмін сімох моряків із сейнера «Норд» на сімох українських моряків із судна ЯМК-0041. При цьому капітан сейнера «Норд» Горбенко, проти якого порушено кримінальну справу, поки що залишився в Україні.