Ілюстрація / REUTERS

Історичний досвід світу показує, що всі імперії рано чи пізно розвалюються.

Про це на Главреді повідомив офіцер резерву, заступник голови Ради військового резерву при Генштабі ЗСУ, волонтер, який воював в зоні АТО, голова благодійного фонду "Світ і Ко" Мирослав Гай.

Звичайно, ніхто на Заході не хоче безконтрольного розпаду Російської Федерації через наявність великої кількості зброї, зокрема ядерної, а також великої кількості військових баз, об'єктів хімічної промисловості, енергетичних об'єктів, наприклад - атомних електростанцій. Ніхто не бажає, щоб все, що несе загрозу для планети, навколишнього середовища і миру в регіоні, раптом могло потрапити в руки якихось терористичних організацій.

Відео дня

Читайте такожПолітолог на конкретних прикладах показав, як Путін сам собі підставляє "маленькими перемогами"

Всі б хотіли, щоб Російська Федерація просто змінила свою політику, стала більш демократичною і розвиненою країною. Світ глобалізується і Росія в мріях західного цивілізованого демократа могла б розглядатися як частина цивілізації.

Але вся історія Російської Федерації - це суцільні війни, репресії і постійні спроби побудови диктаторського режиму. Демократія в Росії протрималася лише кілька років - при Єльцині. І більше ніколи її не було в цій країні.

Путін встановив диктаторський режим і на всі ключові державні посади розставив силовиків. Майже кожен другий такий чиновник - це колишній співробітник ФСБ або силового органу. А коли держава стратегічно спрямована не на економічний, науковий і культурний розвиток, а на війну чи агресивну оборону, коли держава протиставляє себе всьому світу, вона не може існувати - воно просто неконкурентоспроможне. І будь-яка така держава чекає розпад.

Коли цей розпад станеться? Свого часу Римська імперія розпадалася більше трьохсот років, але враховуючи, що у сучасному світі всі процеси прискорюються, Російська Федерація розпадеться набагато швидше. Ще за нашого з вами життя.

Як це позначиться на Україні? По-перше, зараз ми спостерігаємо в Росії процеси, що свідчать про втрату контролю держави над внутрішньою ситуацією в країні. Це не тільки мітинги і теракти - це також і 14 мостів, які обвалилися протягом останнього місяця в Росії, і ідея введення акцизу на ковбасу, і спроби російського уряду здерти з населення всі гроші, які тільки можна. Це говорить про те, що керівництво розуміє, що найближчим часом Росію чекає економічна криза.

По-друге, ми бачимо і те, що США звертаються до великих нафтовидобувних країн з проханням знизити ціни на нафту - і ціни на нафту зараз знову падають.

При таких умовах ми дуже швидко побачимо, як Росія зануриться в кризу. І розпад Російської Федерації, якщо він відбудеться протягом найближчих 10-20 років, буде набагато більш болючим, ніж розпад Радянського Союзу. Тому що у Радянського Союзу була велика економіка і велика матеріальна база.

Після розпаду Росії неминуче настане гуманітарна катастрофа, тому що люди з цієї країни будуть змушені відправитися на пошуки кращої долі. Тому Україну можуть чекати великі проблеми з мігрантами.

Також в Російській Федерації може розпочатися громадянська війна. У цьому році про це попереджали ветерани збройних сил РФ. Влітку вони звернулися до російського уряду, звертаючи увагу на проблему приватних військових компаній. Справа в тому, що зараз величезна кількість росіян повернулося з різних воєн, які Росія проводить по всьому світу (Африка, Сирія, Лівія, Україна тощо), і всі вони не мають прав і забезпечення. Такі люди становлять загрозу для національної безпеки РФ. Те, що навіть професійні військові-ветерани збираються звертатися в Гаазький трибунал з приводу цих питань, говорить про те, що в Росії вже почалися системні процеси, що свідчать про те, що держава втрачає монополію на насильство.

Це - загрозлива ситуація і для України, тому що громадянська війна поряд з кордоном означає і біженців, і контрабанду, і наркотрафік, і неконтрольований трафік зброї. Все це може сильно вдарити по нас. Війна в Сирії вдарила по Європі – величезна кількість мігрантів почала переселятися в Європу, але Сирія - це невелика країна. Росія набагато більше.

Якщо велика шафа падає, це відчувають всі в будинку, зазначив експерт.