Ілюстрація / REUTERS

США повинні стати пліч-о-пліч з Україною через явне порушення Росією міжнародного права в Азовському морі.

Читайте такожРадбез ООН збереться на екстрене засідання щодо ситуації в Україні

Про це заявив член Палати представників Конгресу США від Республіканської партії Брайан Фіцпатрік, передає ЄвроПравда.

Відео дня

"Кричуще порушення Росією міжнародного права в Азовському морі і її провокаційна атака на суверенітет України абсолютно неприйнятні. Росія повинна негайно відновити свободу пересування через Керченську протоку, щоб дозволити українським суднам вільно використовувати українські порти", - йдеться у його заяві.

Фіцпатрік наголосив, що агресія Москви є прямою загрозою інтересам національної безпеки США.

"Я закликаю президента і адміністрацію притягнути до відповідальності Владіміра Путіна на наступному тижні на саміті G20. Ми повинні стати пліч-о-пліч з українцями", - додав конгресмен.

Варто зазначити, що з боку американської виконавчої влади - Держдепу, Білого дому або посольства США - офіційної реакції на останні дії Росії в Азовському морі досі немає.

Як повідомляв УНІАН, Україна закликає Євросоюз та держави-члени відреагувати на використання сили Росією у Керченській протоці новою хвилею санкцій.

25 листопада в районі Керченської протоки в Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України. В результаті, за даними ВМС, росіянами було захоплено три кораблі й поранено шість українських військовослужбовців. 

Під час засідання РНБО начальник Генштабу Віктор Муженко заявив, що  загалом на українських суднах перебували 23 особи, доля моряків з кораблів ВМС ЗСУ, які були захоплені російськими службами, Україні невідома.