У колишній УПЦ МП заявили, що впровадження закону про зміну назв релігійних організацій може призвести до "агресії" проти цієї церкви / Фото УНІАН

У колишній Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що впровадження положень закону про зміну назв релігійних організацій може призвести до "агресії" проти цієї церкви.

Про це йдеться у коментарі на сайті синодального інформаційно-просвітницького відділу колишньої УПЦ МП щодо ухваленого парламентом сьогодні закону №5309.

"Варто наголосити, що, згідно із заявами президента України, які він робив раніше, впровадження цього закону може стати приводом для ескалації агресії проти Української Православної Церкви та викликати низку порушень фундаментального конституційного права на свободу совісті і релігійних переконань", - йдеться у коментарі.

Відео дня

Читайте такожМордобій у Раді: опубліковано фото масової сутички нардепів

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 20 грудня, Верховна Рада ухвалила закон, який дасть змогу перейменувати УПЦ МП із зазначенням її належності до Росії. За це рішення проголосували 240 народних депутатів із 289, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом встановлюється, що релігійна організація, яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації є частиною релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка визнана такою, що здійснила воєнну агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві, зазначеній її у статуті, відображати приналежність до релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації з можливим додаванням слів "в Україні" та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.

Такі зміни релігійні організації мають внести до своїх статутів протягом 4 місяців, громади – протягом 9.

Також церква, підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.