РФ заблокувала проходження в Керченську протоку українських кораблів / фото NATO Maritime Command

Перехід кораблів Військово-морських сил ЗС України через Керченську протоку є яскравим прикладом мужності, стійкості і витримки українських моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр оборони Степан Полторак під час робочої поїздки до Одеси.

«Перехід групи кораблів ВМС через Керченську протоку - яскравий приклад мужності, стійкості і витримки наших моряків, і він заслуговує на повагу», - сказав Полторак.

Відео дня

За його словами, у складі і колективі ВМС є люди, які є справжніми патріотами України, які вмотивовані, готові ризикувати життям при виконанні бойових завдань.

«Одним із прикладів є похід катерної групи, який був здійснений з Одеси через Керченську протоку до Маріуполя», - зазначив міністр оборони.

Він підкреслив, що командування ВМС ЗСУ, командири і матроси, які брали участь у підготовці і здійсненні переходу діяли виключно у відповідності з усіма міжнародними нормами, законами і морським правом.

За словами Полторака, тільки завдяки витримці, мужності і героїзму українських моряків, вкотре доведено, що Російська Федерація веде відкриту агресію проти України.

Читайте такожПолторак пояснив, чому українські моряки не стріляли у відповідь під час атаки росіян

«Вони (росіяни - УНІАН), розуміючи свою перевагу, чекали і провокували наших моряків, щоб вони відкрили вогонь. Три катери ВМС України, з яких два бойових і один буксир, проти шести катерів ФСБ Росії і чотирьох кораблів ВМФ РФ! Перевага, звичайно, дуже велика. Але головний принцип РФ - «можна воювати, коли є величезна перевага». І вони чекали, щоб наші хлопці дали відповідь, щоб це потім стало причиною відкритої, широкомасштабної агресії проти України», - підкреслив міністр оборони.

Він також заявив, що моряки, які зазнали тиску з боку ФСБ РФ, з честю і гідністю поводяться у в'язниці. Полторак запевнив, що жоден український військовополонений не буде залишений росіянам.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".