Нинішні санкції проти РФ обмежені, вважає український генерал / Ілюстрація REUTERS

Введені Заходом санкції проти Росії неефективні, оскільки не зачіпають самих умов її існування. Введенням обмежених санкцій країни Заходу запрошують Кремль до діалогу.

Читайте такожІталійська компанія в обхід санкцій продала обладнання до Криму - ЗМІ

Таку думку висловив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж в ході чату на "Главреді".

Відео дня

"Висновки щодо негативних наслідків санкцій, введених проти Росії, перебільшені. Перебільшується і вразливість Росії. Росія має великий природний потенціал, фінансові запаси. Вона має і ті ресурси, які сьогодні затребувані на світових ринках (нафта, газ, енергоресурси, електроенергія, атомні ТВЕЛи, титан, корисні копалини). Нехай Росія особливо не співпрацює з Європою, але вона співпрацює з Китаєм, Індією, Південно-Східною Азією, Бразилією, Африкою та ін. Тому Росія виживає, а роль санкцій перебільшена", - констатує Маломуж.

На думку експерта, санкції проти Москви не є для неї критичними, оскільки вони обмежені.

"Росія буде триматися і далі. Основні свої ресурси вона буде направляти на безпеку і оборону, в першу чергу, на нові види озброєнь п'ятого і шостого покоління, що вона і робить... Треба реально оцінювати свого супротивника", - вказує Маломуж.

Генерал переконаний, що діючі сьогодні проти Росії санкції неефективні.

"Але є інші санкції, які є стратегічними умовами для існування Росії - такі будуть дієвими. Поки що Путіну надають "вікно можливостей", щоб він пішов на домовленості і почав грати за цивілізованими правилами", - сказав Маломуж.

21 грудня повідомлялося, що економічні санкції Європейського Союзу, пов'язані з банківською, фінансовою і енергетичним секторами Росії, продовжено до 31 липня 2019 року.