Російський суд виніс вирок фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» / фото ATR

Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський назвав незаконним винесення російським судом вироку фігурантам бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір Енверу Мамутову, Руслану Абільтарову, Ремзі Меметову і Зеврі Абсеїтову.

Про це консул заявив Крим.Реалії.

«Ми вважаємо це рішення незаконним. Ми впевнені, що всі причетні до цього рішення будуть покарані. Україна не залишить без відповіді такі дії. Ми будемо працювати над тим, щоб вони (засуджені кримчани - УНІАН) були звільнені і повернулися додому», - наголосив Малишевський.

Відео дня

Читайте такожРосійський суд виніс вирок у бахчисарайській справі Хізб ут-Тахрір: 17 і 9 років позбавлення волі фігурантам

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 грудня, Північно-Кавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Енвера Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік 6 місяців, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік.

21 грудня Меметов, Абільтаров, Мамутов і Абсеїтов виступили в суді з останнім словом. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на «політично вмотивований характер» кримінальної справи.

Російський прокурор запросив від 10 до 17 років колонії суворого режиму фігурантам справи.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Абсеїтов, Меметов, Абільтаров і Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», що визнана в Росії терористичною.