У Євросоюзі закликали Росію негайно звільнити 24 українських моряків \ УНІАН

У Євросоюзі закликали Російську Федерацію негайно звільнити усіх захоплених 24 українських моряків біля Керченської протоки, політичного в'язня Павла Гриба, незаконно арештованого кримськотатарського активіста Едема Бекірова та інших політв'язнів.

Читайте такожГенасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх зв'язків Майї Косьянчич щодо справ незаконно затриманих українських громадян.

Відео дня

Зокрема, речник нагадала, що українського політв'язня Павла Гриба 24 серпня 2017 року викрали з території Білорусі та затримали в Росії без жодних чітких обвинувачень.

"Європейський Союз очікує, що його негайно звільнять та забезпечать доступ до спеціального медичного догляду, якого він потребує. Українські лікарі мають бути допущені, щоби оглянути його, коли він залишається утримуватися під вартою, як це вимагається нещодавнім судовим приписом Європейського суду з прав людини", - наголошується у заяві.

Також сказано, що кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року при в'їзді в окупований Росією Крим. "Пан Бекіров також потребує щоденної медичної допомоги, враховуючи його стан здоров'я. Ми очікуємо, що його негайно звільнять без затримки та забезпечать доступ до термінового та належного медичного догляду", - заявили в ЄС.

"Євросоюз знову повторює, що усі незаконно затримані українські громадяни на Кримському півострові та у Росії і члени екіпажу суден, захоплених Росією 25 листопада, мають бути негайно звільнені. Міжнародні спостерігачі з прав людини повинні отримати повний, вільний та безперешкодний доступ на Кримський півострів", - наголосили в ЄС.

"Євросоюз залишається відданим повному втіленню своєї політики невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя", - йдеться у заяві.