Ситуація у Керченській протоці та в усьому регіоні є головною причиною для занепокоєння \ osce.usmission.gov

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ і з європейських питань Словаччини Мирослав Лайчак заявляє про необхідність терміново урегулювати кризу в Україні, викликану окупацією та агресією Росії.

Читайте такожБойовики продовжують перешкоджати діяльності місії ОБСЄ на Донбасі- штаб

Про це Лайчак заявив сьогодні на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні. "Сьогодні, засідаючи у Відні, ми перебуваємо менше ніж в 60 кілометрах від столиці Словаччини - Братислави, і звідти лише 380 км до кордону з Україною, і те, що відбувається там - я кажу про кризу в Україні і довкола неї - є прямо-таки неприйнятним. Тому, я запевняю вас, що Словаччина твердо відчуває терміновість цього питання", - наголосив Лайчак.

Відео дня

"Ми маємо намір зосереджувати увагу на тому, як конфлікт урегульовується за допомогою посередництва, вирішується та унеможливлюється, а також увагу на людях, які живуть в умовах конфлікту. Те, що відбувається на місцях, викликає тривогу. Як я зазначив, криза в Україні та довкола неї і незаконна анексія Криму продовжуються. Ситуація у Керченській протоці та в усьому регіоні є головною причиною для занепокоєння. Тим часом, багато людей в Європі та за її межами продовжують страждати від впливу затяжних конфліктів", - наголосив він.

Також він вважає, що лише засудження такого стану справ нічого не змінить.

"Замість цього, ми повинні подивитися на інструменти, які нам доступні, і ми повинні їх краще використовувати, в тому числі існуючі практики і механізми. Для прикладу, упорядкований діалог або управління і реформа сектором безпеки. Це також означає врахування можливостей, які ми повинні більшою мірою оптимізувати, таких, як актуалізація гендерної проблематики", - додав чинний голова ОБСЄ.

Крім того, Лайчак заявив про необхідність кращої підтримки Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України.

"Під час свого головування Словаччина намагатиметься пильно слідкувати за ситуацією на місці. Ми бачимо багато можливостей, які можна використати на місці - від останнього поновлення зобов'язань дотримуватися режиму припинення вогню в Україні до позитивного імпульсу в процесі урегулювання у Придністров'ї", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2019 року Словаччина перейняла від Італії головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі та заявила про важливість підтримки дотримання режиму припинення вогню та відведення озброєння на Донбасі.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін анонсував візит своїх колег з країн - партнерів України на Донбас, зокрема в Маріуполь, 15 січня. Серед них чинний голова ОБСЄ Лайчак.