Україна не відмовиться від проходу суден через Керченську протоку, наголосив Полторак / фото УНІАН

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що Росія хотіла спровокувати українські кораблі на вогонь у відповідь в районі Керченської протоки, щоб почати відкриту агресію проти України і примусити українські судна відмовитись від проходу, щоб фактично анексувати Азовське море.

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Одне з завдань, яке Росія ставила перед собою, коли організовувала провокацію в Керченській протоці, перше – це спровокувати нас на відповідь, щоб ми почали стріляти і використати цю можливість, щоб почати відкриту агресію проти України», - заявив він.

Відео дня

«І друга мета, яка РФ ставила перед собою, - це примусити нас відмовитися від проходу через Керченську протоку в Азовське море, і так фактично провести анексію й Азовського моря. Звичайно, на такий крок ми ніколи у житті не погодимося. Жодного клаптика своєї території ми не віддамо», - додав міністр.

Читайте такожРосія продовжує повзучий наступ не тільки в Азовському, але і в Чорному морі – Полторак

Полторак підкреслив, що Україна не відмовиться від свого законного права, відповідно до усіх міжнародних зобов'язань морського права, міжнародних договорів, на прохід суден через Керченську протоку.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», яка здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них зазнали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту до 24 квітня 20 морякам, 16 січня - ще чотирьом. Захист подасть апеляцію на всі рішення щодо продовження арешту військовополонених.