Журналісти спробували порахувати вартість релігійного піару Порошенка / УНІАН

«Релігійне турне» та відповідна піар-кампанія президента Петра Порошенка навколо томосу могли обійтись у чималі кошти для бюджетів різних рівнів. 

Читайте також"Вас Господь попустить!": Порошенко в "томос-турі" розлютився через питання про корупцію (відео)

Про це йдеться у сюжеті програми «Гроші». Зазначається, що президент влаштував справжні гастролі країною з нагоди надання томосу про автокефалію Українській помісній церкві. А щоб президенту було перед ким виступати, на ці гастролі за радянською традицією зганяють бюджетників. Ті ж кому такі показові тури не подобаються – «провокатори».

Відео дня

Журналісти вирішили порахувати скільки ж коштує «томос-тур» та його реклама. І головне – чиїм коштом вони проводяться.

Програма «Гроші» надіслала запит з відповідними питаннями до АП, але відповіді поки не отримала. Тому журналісти почали підрахунки самостійно, базуючись на очевидному.

Зокрема, журналісти підрахували вартість підвозу бюджетників на зустріч із президентом, що було зафіксувано у Луцьку, Черкасах та Бердичеві.

Так, оренда одного автобусу на 30-50 місць коштує в середньому 5 тисяч гривень на день. У містах, куди звозили бюджетників, зафіксували по 10-15 автобусів. Тобто, лише транспортні витрати з підвозу на день обходились у суму від 50 до 75 тисяч гривень.

Крім того, приїзд Порошенка у те чи інше місто супроводжує розклеювання бордів, де він позує з томосом та митрополитом Епіфанієм. Подібні борди можна зустріти по усій країні.  На це, як зазначається, також ідуть бюджетні кошти.

В середньому місяць оренди одного рекламного борда коштує три тисячі гривень. По країні їх сотні, а можливо і тисячі. Кожна тисяча таких бордів – це три мільйони гривень. Рекламу розміщено переважно за рахунок бюджетів різних рівнів.

Крім того приїзд та перебування президента у регіоні – це посилена робота правоохоронців та держслужбовців, яким теж слід платити зарплатню. Витрати у цій царині важко піддаються підрахунку.

Експерт Богдан Яременко нагадує, що повноваження і функції президента України визначає стаття 106 Конституції України. Там нічого не сказано про молитви та турне в підтримку історичних документів.

Журналісти стверджують, що доступні їм документи зі штабу БПП свідчать - слідом за «томос-туром» президент почне інший тур – євроінтегратора.