Ідея спостереження в Азовському морі викликає "певні суперечки" / фото facebook.com/ULEADwithEurope

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер підтримує запрошення міжнародних спостерігачів для спостереження в Азовському морі з української території, яка не є окупованою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час телефонного брифінгу для європейських журналістів, організованого з Брюсселя.

Читайте також"Путін більше не буде пустувати в Азовському морі": експерт прокоментував ситуацію у Керченській протоці

Відео дня

Він заявив, що Росія в односторонньому порядку добивається можливості здійснювати контроль у Керченській протоці для доступу в Азовське море. "І це є порушенням їхнього двостороннього договору з Україною від 2003 року щодо спільного суверенітету над Азовським морем і Керченською протокою (Договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки - УНІАН)", - заявив спецпредставник США.

При цьому він сказав, що з російського боку існують заперечення щодо подій з блокуванням Росією Керченської протоки, переслідуванням російськими військовими суднами українських суден в міжнародних водах та їх захопленням.

"Я думаю, що наявність там міжнародних спостерігачів, в доповнення до присутності України, буде дуже позитивним елементом для того, щоби отримати більше людей для спостереження за ситуацією, документувати дії Росії з односторонніми претензіями на суверенітет, і імовірно стримувати насильство, яке сталося у листопаді. Тому я вважаю, що ідея спостереження є дуже важливою", - наголосив Волкер.

Також він відзначив, що ідея спостереження в Азовському морі викликає "певні суперечки".

"Росія стверджує, що ОБСЄ не має мандату для цього району, аби дозволити спостереження у інших районах, аніж визначені мандатом ОБСЄ для лінії з дотримання режиму припинення вогню", - сказав Волкер.

За його словами, українська сторона вітає міжнародну присутність, але не бажає бачити, що міжнародні спостерігачі будуть підпорядковуватися певним чином російському політичному нагляду.

"Я вважаю, що тут рішенням може бути ситуація, якщо міжнародні спостерігачі будуть присутні на тих українських територіях, щодо яких немає суперечок, і на українських суднах на запрошення України", - заявив Волкер.