Раді рекомендовано взяти за основу проект закону про нові підстави проведення спеціального досудового розслідування  / Ілюстрація - фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроект "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування" (№9353).

Читайте такожВирок Януковичу є серйозним сигналом для Путіна - Луценко

Як передає кореспондент УНІАН, на засіданні комітету автор законопроекту, депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Алєксєєв нагадав, що на сьогодні необхідною передумовою для початку спеціального досудового розслідування є перебування особи в міжнародному розшуку. "Як показала практика, це дуже важка процедура, і займає вона багато часу. І за цей час слідство втрачає доказову базу, втрачає час. Тому законопроектом пропонується вдосконалити цю процедуру, і визначити нову редакцію, нові підстави для здійснення спеціального досудового розслідування", - сказав він.

Відео дня

Так, законопроектом пропонується визначити підставами для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду; винесення постанови про оголошення підозрюваного, обвинуваченого у розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України.

Також пропонується встановити, що дві підстави для оголошення розшуку підозрюваного: якщо місцезнаходження підозрюваного невідоме або якщо підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик, та існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

Алєксєєв нагадав, що здійснення спеціального провадження можливе лише за рішенням суду.

"На сьогодні або ми приймаємо цей закон і йдемо до суду (я зразу скажу: 45 терористів і приблизно 3-4 колишніх високопосадовця) відразу, або ми будемо чекати милості від Інтерполу", - сказав генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Нам потрібен цей закон, щоб і оголошувати заочні підозри за їхні незаконні дії щодо наших громадян, і переходити в заочні суди щодо їх засудження", - сказав він.