Павло Клімкін / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що Україна пропонувала Франції і Китаю в рамках Будапештського формату долучитися до урегулювання ситуації на Донбасі. 

Про це глава МЗС сказав в ефірі телеканалу ICTV.

Читайте такожКлімкін: до повного звільнення Криму "ніякого миру з Росією бути не може"

Відео дня

"Китай і Франція формально не є сторонами Будапештського меморандуму, але ми вже говорили і з Китаєм, і з Францією щодо їх можливої участі", - заявив Клімкін. 

При цьому він заявив, що з часу початку російської агресії відбулася лише одна зустріч у Будапештському форматі, але Росія участі у тій зустрічі не брала. 

Клімкін заявив, що Росія демонструє "паралельну реальність", коли стверджує, що нібито дотримується Будапештського меморандуму.

Водночас глава МЗС сказав, що "можемо гратися з форматами як завгодно, починаючи з Будапешта піти в Ріо-де-Жанейро". 

"Мені байдуже в якому форматі ми досягнемо результату. Але хтось чув, щоб Росія сказала - ми готові залишити Донбас разом зі всією зброєю і демонтувати ті структури, які ми там створили? Я цього не чув" - наголосив Клімкін. 

"Хоча я впевнений, що сьогоднішнім тиском, сьогоднішніми санкціями, з падінням п'ятий рік реального доходу, з багатьма ще іншими показниками, про які я казати не буду, все одно Росія буде вимушена піти вперед", - сказав Клімкін.

"Це абсолютно принципова річ. Можна робити будь-які плани, але не існує дивовижних магічних планів. Можна написати план для місії ООН, для місії ОБСЄ, для спільної місії. Все, що завгодно можна написати. Головне, щоб Росія прийняла рішення, що вона йде з Донбасу. На сьогодні такого рішення ніхто не оголосив", - наголосив Клімкін.