Винник зазначив, що "реорганізація - це дипломатичний термін"/ фото УНІАН

Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки Іван Вінник вважає за необхідне реформувати "Укроборонпром".

Читайте такожРада доручила ТСК розслідувати розкрадання в оборонній сфері

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час брифінгу в четвер.

Відео дня

"Я вважаю, що нам потрібно терміново реформувати взагалі цю надбудову під назвою "Укроборонпром". Я думаю, що ця ситуація дозволить Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони і, сподіваюся, президенту України прийняти відповідні рішення, і на імплементацію закону про національну безпеку... ми реорганізуємо концерн "Укроборонпром", - зазначив Вінник.

Він зауважив, що "реорганізація - це дипломатичний термін".

"Ми його просто фактично знищимо. А всі підприємства маємо підпорядкувати, на мій погляд, центральному органу виконавчої влади, який буде вже реалізовувати регуляторну функцію у сфері безпеки та оборони", - сказав голова ТСК.

Депутат також наголосив, що коли в межах одного суб'єкта, а саме в юридичній особі "Укроборонпром", об'єднані регуляторна і господарська функції, то "за очевидними дослідженнями, це містить корупційні ризики".

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 28 лютого, Верховна Рада надала Тимчасовій слідчій комісії з розслідування фактів розкрадання в армії повноваження розслідувати оприлюднену журналістами інформацію щодо зловживань у держконцерні «Укроборонпром».

Депутати доручили ТСК невідкладно провести розслідування за матеріалами, які були оприлюднені в засобах масової інформації з приводу закупівлі запчастин, комплектувальних та обладнання для підприємств ДК «Укроборонпром».

Парламент має в найкоротший термін заслухати інформацію ТСК про виконану роботу на пленарному засіданні.

У роботі Тимчасової слідчої комісії рекомендовано взяти участь членам Комітету ВР з нацбезпеки і оборони, Комітету з питань запобігання і протидії корупції, Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Довідка УНІАН. 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, накручувалися в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.

Прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк повідомила, що САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

27 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017, а НАБУ - з 2016 року.

За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, від оборудок в оборонній сфері, про які йдеться в розслідуванні проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом», становить 22 млн грн.

Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі «Кузня на Рибальському», отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.