Йованович закликала звільнити Холодницького \ фото УНІАН

Посол США в Україні Марі Йованович закликала українську владу звільнити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького через втрату довіри у боротьбі з корупцією.

Читайте такожЗатримані чиновники підприємства "Укроборонпрому" підозрюються в розтраті десятків мільйонів гривень - САП (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол США сказала у Києві під час інформаційного марафону «Діалоги в часі» з нагоди п'ятої річниці роботи Українського кризового медіа-центру.

Відео дня

«Для того, аби забезпечити цілісність антикорупційних установ, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури має бути замінений. Жодна особа, яка була помічена в інструктуванні підозрюваних щодо того, як уникнути обвинувачення у корупції, не може мати довіри у веденні тих же самих справ», - наголосила Йованович.

Також посол додала, що необхідно провести розслідування стосовно осіб, які причетні до корупції. Ці особи мають постати перед судом, і якщо їх вина буде доведена, вони мають «опинитись у в'язниці», зазначила Йованович.

У цьому зв'язку дипломат наголосила, що усі елементи антикорупційної системи мають працювати ефективно, аби покарати корупціонерів.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня 2018 року генеральний прокурор Юрій Луценко і директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник звернулися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з поданням про звільнення Назара Холодницького з посади керівника САП.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, дисциплінарні скарги про вчинення Холодницьким дисциплінарних проступків складені за фактами, виявленими під час кримінального провадження, що розслідується НАБУ спільно з ГПУ.

Сам Холодницький заявляв, що провадження проти нього зареєстровано за статтею Кримінального кодексу про розголошення даних досудового розслідування та примушування свідків до надання показань.

26 липня КДКП вирішила не звільняти Холодницького з посади заступника генпрокурора - керівника САП, а обмежитись доганою.

У Посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні, коментуючи рішення КДКП, заявили, що «у сучасній демократії прокурори, які маніпулюють свідками і перешкоджають правосуддю, подають у відставку».

9 листопада комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган наголосив, що керівник САП втратив довіру, і тому українська влада має вжити відповідні кроки для відновлення довіри. Тоді єврокомісар наголосив, що влада України має забезпечити незалежність та ефективне функціонування усіх антикорупційних інституцій.