фото УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Федеральна служба безпеки Росії минулого тижня перекрила всі відомі наразі схеми перевезення деталей оборонного призначення в Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та обороноздатності держави в період з 2004 до 2017 рік.

«Думаю, що не розкажу великого секрету, але для тих, хто одягає камуфляж і кричить про необхідність знищення страшних схем завозу контрабандою з Росії вузлів і деталей, скажу: новітні українські ракети середнього радіусу дальності зроблені, в тому числі, через те, що оборонпром закупив за подібною схемою частину необхідних виробів», - сказав Луценко.

Відео дня

Він додав, що «ФСБ минулого тижня перекрила всі, принаймні, ті, які нам поки що відомі, схеми перевозок».

Читайте такожРозкрадання в оборонці: у НАБУ назвали "безпідставними" звинувачення в покриванні корупційних схем

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Читайте такожЛуценко допустив причетність Гладковського, НАБУ, ДФС і СБУ до корупційних схем в Укроборонпромі

Сам Гладковський заявив, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ" та позивається до журналістів-розслідувачів.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року.

4 березня проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з якою Національне антикорупційне бюро України у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня, у ДБР заявили, що відкрили провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справі про оборудки в оборонній сфері. Зокрема, йдеться про можливе отримання неправомірної вигоди службовими особами Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби та НАБУ.