Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що існує багато інструментів для сприяння євроатлантичній інтеграції України.

Про це генеральний секретар НАТО сказав на прес-конференції у Брюсселі.

При цьому він уникнув чіткої відповіді на запитання про можливість отримання Україною вже цього року Плану дій щодо членства.

Відео дня

Читайте такожКомісія Україна-НАТО обговорила порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Так, на запитання, чи може Україна цього року очікувати на приєднання до Програми розширених можливостей НАТО (Enhance Opportunity Program) або до Плану дій щодо членства, і про те, як результат майбутніх президентських виборів може вплинути на реалізацію цих цілей, Столтенберг відповів: "Коли йдеться про Україну, я думаю, що у нас уже створено багато різних інструментів. Ми маємо Річну національну програму, Комісію Україна-НАТО, різні механізми партнерства і діяльності, і, таким чином, ми вже маємо в дії багато інструментів, які можуть бути використані для посилення нашого партнерства і допомоги Україні рухатися шляхом євроатлантичної інтеграції".

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого президент України Петро Порошенко заявив, що чекає надання Плану дій щодо членства в НАТО з визначенням конкретної дати, коли Україна може стати 31-м членом Альянсу.

10 березня 2018 року Порошенко заявляв, що рішення "про підвищення рівня амбіцій України щодо Альянсу" стало визнанням реального стану відносин України і НАТО. За словами президента, наступна мета України – План дій щодо членства. Він тоді повідомив, що в листі до Столтенберга в лютому 2018 року офіційно зафіксував прагнення України стати членом Альянсу. При цьому в НАТО взяли до уваги лист Порошенка з проханням надати ПДЧ.