Нурсултан Назарбаєв / REUTERS

Відставка президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва була попередньо підготовлена змінами у судовій системі, та оголошена у зручний для цього час, коли основна увага країн Заходу зосереджена на виборах в Україні.

Читайте також"Непросте рішення" - Назарбаєв про свою відставку (відео)

Про це в ефірі "Прямого" заявив політолог Тарас Березовець.

Відео дня

"По-перше, фактично Назарбаєв нікуди не йде, оскільки він продовжує виконувати свої обов'язки на посаді голови Ради безпеки. Крім того, Назарбаєв і всі члени його родини є непідсудними у Казахстані. А перед тим Назарбаєв запровадив систему британського правосуддя у своїй країні. Таким чином, він підстрахувався двічі - зробив законодавчо неможливим переслідування себе і своєї родини і створив систему незалежного правосуддя, яка не дозволяє натиснути на суди чи якимось іншим незаконним способом посадити Назарбаєва", - сказав політолог.

Також Березовець зауважив, що і час для подібної заяви був обраний не випадково.

"Тут є прямий зв'язок з Україною, оскільки наразі вся увага Заходу зосереджена саме на українських виборах. В такій ситуації пострадянський простір сприймається як умовно єдина зона, тому увага західних країн буде розпорошена. Так, можемо припустити, що Назарбаєв хотів привернути якомога менше уваги, користуючись ажіотажем навколо виборів президента України", - зазначив експерт.