Віктор Янукович / REUTERS

Суддя порадив екс-президенту Віктору Януковичу приїхати в Україну і відбути покарання.

Як передає кореспондент УНІАН, відмовивши у роз’ясненні захисникам Януковича вироку, головуючий у справі про державну зраду Януковича суддя Оболонського районного суду Києва Владислав Дев’ятко звернувся до екс-президента та його адвокатів.

Читайте такожПрокуратура АРК направила в суд обвинувальні акти про держзраду щодо 87 кримських депутатів

Відео дня

“Як головуючий у справі, я роз’ясню, що Янукович засуджений за злочин проти миру, і у даного вироку немає строків давності його виконання. Тому я пропоную вам не подавати необґрунтованих заяв, не побоюватися апеляційного перегляду даної справи, а сміливо йти до Київського апеляційного суду і доводити там свої аргументи. Якщо ж все-таки апеляційний суд визнає вирок Оболонського районного суду законним і обґрунтованим, ви можете запропонувати Януковичу добровільно прибути в Україну і виконати свій обов’язок, покладений на нього вироком суду, а саме - відбути не максимальне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі”, - сказав Дев’ятко на завершення засідання.

Перед тим суддя Дев’ятко сказав адвокатам, що судове рішення викладене чіткими, зрозумілими словами і реченнями, у зв’язку з чим не містить труднощів для розуміння його змісту, і відмовив у задоволенні заяви захисників щодо роз’яснення вироку. Адвокати заявили, що оскаржуватимуть відмову в апеляційному порядку, на що у них є 7 днів.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Оболонський райсуд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі. Суд визнав його винним у вчиненні державної зради і підготовці та розв'язанні агресивної війни.

Разом з тим, суд виправдав Януковича за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу у зв'язку з недоведеністю в діях обвинуваченого складу кримінального злочину.

Строк покарання Януковича обчислюватиметься з моменту його затримання.

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз в сумі 98 тис. 561 грн.

Адвокати подали п'ять апеляційних скарг на вирок.

За інформацією суду, "захисник Юрій Рябовол просить скасувати вирок та виправдати Януковича; захисник Олександр Байдик просить змінити вирок, виключивши з нього посилання на певні докази та обставини; захисник Олександр Горошинський просить скасувати вирок, а кримінальне провадження стосовно Януковича закрити; захисники Богдан Біленко та Андріана Фозекош просять скасувати вирок та призначити новий судовий розгляд у суді першої інстанції; захисники Віталій Сердюк та Ігор Федоренко просять апеляційний суд додатково допитати 48 свідків, вирок скасувати, а кримінальне провадження стосовно Януковича закрити та скасувати арешти на майно, що накладені в межах даного кримінального провадження".