Мосміськсуд з другої спроби визнав «законним» продовження арешту чотирьом українським військовополоненим морякам - Віктору Беспальченку, Владиславу Костишину, Володимиру Лісовому і Володимиру Варімезу.

Відео дня

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, відповідні рішення виніс суддя Мосміськсуду Наталя Коновалова.

Таким чином, апеляцію захисту було відхилено, а рішення суду першої інстанції - Лефортовського районного суду про продовження арешту до 24 квітня залишилося в силі.

Розгляд апеляції по суті відбувся в закритому режимі, незважаючи на заперечення адвокатів українських військовополонених.

Моряки відмовилися давати свідчення в суді, пославшись на Женевську конвенцію про статус військовополонених. Військовослужбовці спілкувалися із суддею українською мовою через перекладача.

Підтримати українських моряків прибули дипломати з посольств ЄС і України, московські активісти.

Під час засідання моряків тримали в скляній клітці в залі суду. Охороняли їх поліцейські зі службовим псом без намордника.

Читайте такожВ Одесі відбувся молебень за звільнення військовополонених українських моряків (фоторепортаж)

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід у Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 військовослужбовців ВМС ЗСУ. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх доправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня 2019 року поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.

З 7 по 21 березня російське слідство призначило психіатричну експертизу всім 24 військовополоненим українським морякам.