Арсеній Яценюк звернувся до членів виборчих комісій і кандидатів / фото nfront.org.ua

“Легітимність виборів – це легітимність держави і репутація України”, - наголосив лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк в ефірі програми “Головна тема. Вибір” на ТРК “Україна” у вечір першого туру виборів Президента України 31 березня.

Арсеній Яценюк звернувся до членів виборчих комісій і кандидатів: “Ніч виборів – це ніч підрахунку голосів. Будь-які спроби фальшування не дадуть ніяких голосів - вони можуть тільки підірвати репутацію української держави”. Про це повідомляється на офіційному сайті партії.

Він нагадав, що на завтра очікуються заяви міжнародних спостерігачів - Організації з безпеки і співробітництва в Європі, делегації США та інших міжнародних партнерів: “Ця заява повинна сказати наступне: Україна – це демократична країна. А якщо вона демократична країна, то вона має шанс на вступ у Європейський Союз і НАТО. Це маркер”.

Відео дня

Читайте такожЯценюк: Путін прагне поставити під питання легітимність новообраного президента

Лідер “Народного фронту” підкреслив, що треба віддати належне чинній українській владі: персонально Президентові Петрові Порошенку, міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, Голові СБУ, Генеральній прокуратурі, Міністерству юстиції, Центральній виборчій комісії, громадським організаціям за те, що вони “зробили дуже багато для того, щоб цей тест на демократію і на право вільного вибору був пройдений”: “Він ще поки що не пройдений остаточно, адже нам треба дочекатися публічного оголошення результатів і прожити це правильно, чесно і достойно - у президентських перегонах має бути достойність, рівень. Зараз ця ніч повинна пройти за найвищими стандартами демократії і закону”.

Арсеній Яценюк нагадав, що 2012 року Об'єднана опозиція, одним із лідерів якої він був, стала на виборах опозиційною партією номер один, а 2014 року партія “Народний фронт” перемогла на парламентських перегонах. “Але в нас же є конкуренти. І тому якщо навіть хтось намагається махлювати, саме завдяки конкуренції вірогідність майже нульова”.

“Інші штаби так само мають своїх членів виборчих комісій, і вони так само проводять паралельний підрахунок голосів, і в них ті самі цифри. Інформація передається з самого низу до самого верху конкретно по кожній окремо взятій дільниці. Потім ще й передають копії протоколів”, - сказав він.

Намагання фальсифікувати вибори, наголосив лідер “Народного фронту”, - це кримінальний злочин: “За це саджають в тюрму. Треба чесно підрахувати - для того, щоб Центральна виборча комісія оголосила результати, і ми побачимо, чи екзит-пол повністю відповідав результатам ЦВК”.