Андерс Фог Расмуссен \ REUTERS

Дії Росії в 2014 році застали НАТО зненацька, оскільки він не очікував, що європейська країна захопить силою частина території сусіда. Росія зробила саме це, нелегально анексувавши Крим.

Читайте такожЕкс-генсек НАТО: російські війська здатні окупувати Україну за лічені дні

Про це в інтерв'ю Бі-бі-сі сказав колишній генеральний секретар альянсу (з 2009 по 2014 рік) Андерс Фог Расмуссен. Він зазначив, що у НАТО не було жодних відомостей про те, що РФ готується захопити Крим. За його словами, РФ тоді почала складну спецоперацію - гібридну війну, використавши не тільки звичайні збройні сили, але і кібератаки, кампанії з дезінформації. "У той час ми були не готові протистояти цьому. З тих пір ми адаптувалися. Але в 2014-му нас застали зненацька", - сказав Расмуссен.

Відео дня

"В той час ще добре працювала рада Росія-НАТО. До речі вона існує до цих пір, але швидше формально. Але після нападу Росії на Україну все пішло зовсім за іншим сценарієм. До речі, тоді, в 2014-му, в Росії була досить велика делегація, що розміщувалося в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. У нас було безліч можливостей для діалогу", - згадує екс-генсек, додаючи, що в той час вони розмовляли іноді кожен день, але як мінімум раз на тиждень. "В цілому вони вели себе досить агресивно, часто надавали фейки про свої дії в Криму. В НАТО їм не вірили", - розповів Расмуссен.

"Відразу після російської операції в Криму ми зрозуміли, що Європа виявилася в зовсім новій ситуації з точки зору безпеки. І ми стали робити якісь кроки. Ми ввели війська НАТО в країни наших партнерів на сході Європи, щоб посилити нашу оборону. Нас застали зненацька на першому етапі, але потім ми почали швидко реагувати на події. А історією, що остаточно відкрила всім очі на те, що відбувається, стала, звичайно, трагедія "Боїнга" МН17, збитого на сході України", - згадує екс-генсек.

Расмуссен зазначив, що до 2014 року НАТО багато працював з Москвою. Зокрема, Росія допомагала НАТО проводити операцію в Афганістані. Була взаємодію в боротьбі з наркотрафіком, протидії тероризму і піратству. "Але в 2014 році - після нападу Росії на Україну - ми зрозуміли, що Росія не наш стратегічний партнер, а наш стратегічний супротивник. І основне завдання НАТО - це захист нашої власної території", - підкреслив він.

Щодо поточної ситуації в Україні Расмуссен висловив думку, що єдиний спосіб зупинити війну на Донбасі - це ввести туди миротворців ООН. "Вони б змогли контролювати фактичний кордон між Україною і Росією, стежити і запобігати переміщенню російських військових і зброї через цей кордон", - зазначив він.