Олексій Філатов вважається негласним куратором судової вертикалі в країні / фото УНІАН

Петро Порошенко звільнив Олексія Філатова з посади заступника глави Адміністрації президента.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерела в АПУ та юридичних колах.

За даними джерел, указ про звільнення буде оприлюднено тільки 21 квітня. "Указ про звільнення підписаний - він знаходиться в Апараті Адміністрації Президента України. Його планують опублікувати 21 квітня ", - сказало джерело в АП.

Відео дня

Це нібито пов'язано з тим, щоб не зупиняти ті процеси, які йдуть і не сіяти паніку в оточенні Президента.

"Це і небажання розжарювати ситуацію перед другим туром і необхідність забезпечити діяльність судової реформи з чинним куратором", - підкреслило джерело.

У коментарі УНІАН керівник Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Андрій Жигулін не підтвердив, але й не спростував інформацію, що з'явилася в ЗМІ про звільнення Філатова, зазначивши, що потрібно дочекатися відповідного указу.

Проте згодом Адміністрація президента все ж офіційно спростувала інформацію про звільнення Олексія Філатова.

Також зазначимо, що 21 квітня - день голосування у другому турі виборів президента України, і в цей день за законом заборонена будь-яка агітація за того чи іншого кандидата. Однак подібні дії глави держави можуть бути сприйняті як прихована агітація. Інформація про нібито звільнення Філатова з'явилася після того, як на зустрічі з представниками громадських організацій 6 квітня кандидат у президенти Порошенко нібито визнав помилку з кадрами і заявив, що розуміє "токсичність" деяких людей на їх посадах, пообіцявши їх звільнити.

Олексій Філатов був призначений заступником голови Адміністрації Президента в липні 2014 року. Він вважається негласним куратором судової вертикалі в країні.

У травні 2017 року журналіст Олександр Дубинський повідомив, що Філатов в розпал кризи отримав рішення про стягнення з депозитного рахунку своєї сестри в Альфа-банку 800 тисяч доларів за рішенням "кишенькового" судді.

У червні 2018 року стало відомо, що Національне антикорупційне бюро проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом можливого незаконного збагачення Олексія Філатова. Раніше розслідування програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" показало, що Олексій Філатов не декларує цивільну дружину-юристку, яка після призначення чоловіка в АП отримала низку вигідних контрактів.

У листопаді 2018 року Національна поліція України у відповідь на запит "Українських новин" повідомила, що розслідування кримінального провадження про можливе незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації Філатовим передали з НАБУ в Головне слідче управління Нацполіції та засекретили.

У березні цього року стало відомо, що Генпрокуратура завершила розслідування проти Сергія Курченка. Підозри у відмиванні мільярдів "сім'ї" Януковича оголошені його співучасникам: екс-главі адміністрації президента Ложкіну, колишньому голові Нацбанку Гонтаревій, чинному заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову та іншим.

Зокрема, Олексію Філатову й Борису Ложкіну, оголошено підозру за фактом сприяння злочинній організації та легалізації (відмивання) грошових коштів у розмірі понад 440 мільйонів доларів США, отриманих шляхом операцій купівлі-продажу майнових та корпоративних прав групи компаній "Український Медіа Холдинг", співвласником якої в момент проведення цих операцій був нинішній президент України Петро Порошенко.

Читайте такожПрокурор Костянтин Кулик: Луценко прийшов і живити: «Чому ти не доповів мені, що ти вже підписав і направив підозри?». Я йому сказав: «Щоб вас не підставляти»

Заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва в ГПУ, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних проваджень Костянтин Кулик у коментарі УНІАН підтвердив інформацію про пред'явлення підозр найближчому оточенню Порошенка.

Через певний час генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook також підтвердив цю інформацію, а також повідомив деталі оголошення підозр високопоставленим чиновникам країни в рамках справи Курченка.

Однак пізніше Лариса Сарган, прес-секретар Генпрокурора Юрія Луценка, і спікер ГПУ Андрій Лисенко поширили офіційну заяву ГПУ про те, що оголошення підозр найближчого оточення Порошенко, в тому числі і Філатову, було проведено нібито з порушенням законодавства.

Однак, в розпорядженні УНІАН опинилися фотокопії підозр, пред'явлених ГПУ людям з найближчого оточення Петра Порошенка: Валерії Гонтаревій, заступнику голови АП Філатову і іншим.

Прокурор Костянтин Кулик заявив про тиск Банкової на прокуратуру з метою загальмувати справи, де фігурують представники оточення чинного президента.