Генпрокуратура висунула підозри найближчому оточенню Порошенка / колаж УНІАН

У цілому підозри висунуто 98 особам, в тому числі 12 вищим посадовим особам центральних органів виконавчої влади, а також Нацбанку і шести керівникам обласних держадміністрацій.

Про це повідомляють Вести з посиланням на американське видання Forum Daily.

"Судячи з документів, наявних у розпорядженні редакції, Генпрокуратура України нарешті завершила розслідування злочинів олігарха Сергія Курченка. Члену «сім'ї» Януковича інкримінують дійсно жахливі розкрадання: зокрема, шляхом підроблення документів та різних фінансових махінацій у «Нафтогазу України», «Укрнафти» і «Укргазвидобування» він вкрав скрапленого газу і грошей на суму понад 2 мільярди гривень (при ціні близько 8 грн/долар), також у самого «Нафтогазу», за версією слідства, Курченко відібрав 5 мільярдів (!) гривень", - пише видання.

Відео дня

"Під каток розслідування фінансових махінацій «Сім'ї» Януковича і друзів чинного президента Порошенко потрапив й одіозний екс-міністр екології Микола Злочевський. Прокуратура винесла йому підозру «за фактом сприяння злочинній організації та легалізації (відмивання) коштів на суму 36 млн доларів США» при здійсненні операцій купівлі-продажу Херсонської нафтоперевалки, а також при здійсненні фінансових операцій з використанням компаній Burisma Holdings Limited (членами ради директорів якої є син екс-віце-президента США Джо Байдена Хантер Байден, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, пасинок екс-держсекретаря Джона Керрі Девон Арчер та ін.), Wirelogic Technology A. S., Digitex Organisation LLP, а також Rosemont Seneca Bohai LLC в якій Хантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена, є бенефіціаром", - повідомляють журналісти американського видання.

"Однак ще більше шокують фінансові зловживання, у яких слідчі ГПУ підозрюють людей з найближчого оточення чинного президента Порошенка", - уточнили журналісти.

Як повідомляє видання "в рамках розслідування злочинів «сім'ї», ГПУ сьогодні оголосила підозри у сприянні в незаконному відмиванню та легалізації (як до, так і після Революції Гідності) активів та коштів Курченка на мільярди гривень екс-главі АП Борису Ложкіну і колишній главі Національного банку України Валерії Гонтаревій, заступнику глави Адміністрації президента України Олексію Філатову (він вважається негласним куратором судової вертикалі в країні). Фігурантами справи також є співвласники інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко і Пасенюк (ICU– інвестиційна компанія, що управляє активами Порошенко)."

"Так, Гонтаревій, разом з одним із керівників інвесткомпанії ICU Костянтином Стеценком, інкримінується «сприяння злочинній організації та сприяння в незаконному заволодінні чужим майном» – грошовими коштами ПАТ «Аграрний фонд» на загальну суму 2,069 млрд гривень шляхом укладення АТ «Брокбізнесбанк» липових договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з Аграрним фондом» за договорами прямого РЕПО з Національним банком", - стверджує видання Forumdaily.

Журналісти також додали, що "екс-главі адміністрації президента Борису Ложкіну і заступнику глави адміністрації президента Олексію Філатову оголошено підозру за фактом сприяння злочинній організації та легалізації (відмивання) грошових коштів у розмірі понад 440 мільйонів доларів США, отриманих шляхом операцій купівлі-продажу майнових та корпоративних прав групи компаній «Український Медіа Холдинг», співвласником якої на момент проведення цих операцій був нинішній президент України Петро Порошенко".

"Загалом на сьогодні в рамках розслідувань злочинів оточення колишнього президента Віктора Януковича оголошено підозру 98 особам, в тому числі 12 вищим посадовим особам міністерств і відомств, а також Нацбанку і шести керівникам обласних держадміністрацій", - зазначає Forumdaily.

Заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва в ГПУ, глава відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик у коментарі УНІАН підтвердив інформацію про пред'явлення підозр найближчому оточенню Порошенка.

«Так, я підтверджую, що такі підозри були оголошені», - повідомив Кулик.

Через певний час генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook також підтвердив цю інформацію, а також повідомив деталі оголошення підозрвисокопоставленим чиновникам країни в рамках справи Курченка.

"На сьогоднішній день повідомлено про підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям (із них 12 вищих посадових осіб Міністерств та відомств, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних компаній). Із тих осіб, яким повідомлено про підозру, стосовно 42 осіб кримінальні провадження скеровані до суду для розгляду по суті. За наслідками судових розглядів на теперішній час ухвалено 27 обвинувальних вироків, 4 особи ухвалами суду звільнені від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Щодо 15 осіб тривають судові розгляди", - вказав Луценко.

Однак пізніше в ГПУ стало відбуватися щось дивне. Так, прес-секретарі Луценко раптово виступили адвокатами Гонтаревої і компанії з оточення Порошенко.

Лариса Сарган, прес-секретар Генпрокурора Юрія Луценка, і спікер ГПУ Андрій Лисенко поширили офіційну заяву ГПУ про те, що оголошення підозр Гонтаревій, Ложкіну, Стеценку і Філатову було проведено з порушенням законодавства.

Про це йде мова в ідентичних повідомленнях Лариси Сарган і Андрія Лисенка на їхніх сторінках в Фейсбук, розміщених з різницею в дві хвилини.

У заяві йдеться про те, що Генпрокуратура інформує, що «так зване повідомлення про підозру В. Гонтаревій, Б. Ложкіну, К. Стеценку, О. Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства, яке вимагає: а) наявності достатніх доказів б) доручення старшого групи прокурорів в) особистого вручення»

Як наголошується в заяві, «жодна з цих вимог не була дотримана прокурором К. Куликом. Отже, зазначені особи не вважаються підозрюваними в розумінні ст. 42 КПК. Правову оцінку дій прокурора Кулика надасть ДБР». Завершується офіційне повідомлення ГПУ, поширене прес-секратарями Луценка, фразою «передвиборча лихоманка явно псує людей». 

Вже після заяв прес-секратерей Луценко, в розпорядженні УНІАН виявилися фотокопії підозр, пред'явлених ГПУ людям з найближчого оточення Петра Порошенка: Валерії Гонтаревій, заступнику голови АП Філатову і іншим.

Джерело в ГПУ надало агентству фото документів, спрямованих Генеральною прокуратурою України підозрюваним.