"Нацкорпус" та "Нацдружини" зібралися на акцію протесту / фото Букви

У Києві активісти партії «Національний корпус» та громадської організації «Національні дружини» вирушили пікетувати силові відомства та Адміністрацію президента.

Як передає кореспондент УНІАН, активісти, зібравшись на площі перед станцією метро «Арсенальна», розділились на дві колони.

Читайте такожКерівництво "Укроборонпрому" змусять пройти перевірку на поліграфі

Відео дня

Одна з них вирушила до Генеральної прокуратури, а згодом піде до будівлі МВС та закінчить ходу біля Адміністрації президента. Інша колона вирушила до будівлі СБУ і також закінчить ходу біля Адміністрації президента.

Активісти йдуть без політичної символіки, з державними прапорами України.

Представники «Нацкорпусу» та «Нацдружин» висувають вимоги до керівників СБУ, МВС, Генпрокуратури та президента України взяти під варту та арештувати рахунки й майно колишнього першого заступника секретаря РНБО Олег Гладковського та його сина Ігоря, засновника ТОВ «Оптимумспецдеталь» Андрія Рогози і його партнера Віталія Жукова, керівників держкомпанії «Укроборонпром», а також директорів усіх держпідприємств, які могли бути учасниками схеми розкрадання коштів «Укроборонпрому».

Окремо від генпрокурора активісти вимагають щотижня надавати звіти про стан розслідування справ щодо розкрадання коштів оборонного бюджету.

фото Букви
фото Букви
фото Букви

Довідка УНІАН. 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

4 березня проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким Національне антикорупційне бюро України у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня ДБР відкрило кримінальне провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справах про оборудки в оборонній сфері (ч.3. ст. 368 Кримінального кодексу України). Зокрема, йдеться про можливе отримання хабарів посадовцями Генпрокуратури, СБУ, Державної фіскальної служби та НАБУ.