Причина заяви Порошенка в тому, що Медведчук зараз виходить на політичну арену \ Wikimedia Commons

Екс-керівник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк розповів, чому Петро Порошенко тільки зараз почав вимагати від СБУ розглянути доцільність участі Віктора Медведчука в переговорах з Росією щодо звільнення українських заручників і військовополонених.

Читайте такожУ Кремлі розповіли, що обговорювали Медведчук і Путін минулого тижня

За словами Вовка, СБУ не має і не мала жодного стосунку до "переговірника" Віктора Медведчука, передає "Главред". "Роботу людей перевіряють робочі інспекції, інспекції з праці, інспекції з контролю за ефективністю виробництва. А як СБУ може перевірити ефективність роботи людини?" – дивується Вовк.

Відео дня

За його словами, причина заяви Порошенка в тому, що Медведчук зараз виходить на політичну арену.

"Знаєте, як виходять на арену силачі. І у людей виникають питання – а що тут робить кум Путіна, чому він купив один канал, і ще збирається їх купувати? І чому президент не вживає ніяких заходів? І Порошенку необхідно відповідати, що Медведчук є прямим представником Путіна в Україні, який відчуває себе як риба у воді і користується охороною, яка за кількістю перевищує охорону президента і прем'єр-міністра разом узятих. Це я вам як професіонал кажу. До того ж у нього активів стільки ж, скільки і у президента", - каже Василь Вовк.

За словами експерта, щоб не відповідати на всі ці питання, президент переклав відповідальність на СБУ.

"Він не працював і не співпрацював зі Службою безпеки України. Ось конкретні факти: 24 грудня 2014-го я був у Мінську, де вирішувалося питання про обмін полоненими. Вирішувалося питання про звільнення 150 наших заручників, що було на той період нереально. Напередодні Порошенко передзвонив на той момент голові СБУ Валентину Наливайченку і заявив, що там не Вовк все вирішує, а Віктор Медведчук. Тому видай наказ про включення Медведчука в групу. Наливайченко відповів, що групи немає, а начальник слідчого управління Вовк, тобто я, їде туди як представник з гуманітарних питань", - згадує Василь Вовк.

Каже, що після цієї розмови і з'явився наказ про "інкорпорування" Медведчука в групу, яка займається звільненням заручників, які перебувають на окупованих територіях.

"І Медведчук в той же день завіз цей наказ Порошенку, який швидше за все скинув його в той же день факсом Путіну. Мовляв, ось є у нас класний пацан, і я з ним працюю. Крім цього випадку СБУ ніколи з Медведчуком не працювали. Його не було на жодному заході переговорів, починаючи з 31 липня 2014-го і закінчуючи груднем того ж року. І що СБУ перевірить, якщо він працював безпосередньо лише з двома президентами – своїм кумом Путіним і своїм другом Порошенко? Тому якби президент хотів перевірити роботу Медведчука, то він мав би перед собою поставити це питання", - уточнює Вовк.

Адміністрація президента коректувала роботу тристоронньої групи, направляла її і призначала представників і керівника Леоніда Кучму.

"Я не виключаю, що Медведчук міг брати участь в якихось питаннях, щоб Путін вплинув на представників терористичних організацій "ДНР-ЛНР", щоб вони звільнили 5-20 наших заручників. Може і тих, якими я займався. Тому що на той момент представники бойовиків Владислав Дейнего і Денис Пушилін отримували вказівки. Але від кого, я не знаю. Але про це треба прямо говорити і не приховувати – Медведчук зробив таку-то справу. Але про це не можуть знати в СБУ, тому що він ніколи не підкорявся і не був ні в яких групах, крім того формального наказу, про який я згадував", - каже Вовк.

Він уточнює, що дзвінки про переговори могли бути тільки в трикутнику.

"Медведчук дзвонить Порошенку, потім Путіну. Чи Порошенко дзвонить Путіну, а той каже передзвонити Віті. От тільки в такому форматі – по телефону, в електронному вигляді або при особистих зустрічах. Якщо б захотіли перевірити діяльність Медведчука, тобто генеральний прокурор і кримінальне провадження щодо польотів до Москви. Хоча б допитав Медведчука. Але в цьому випадку, в першу чергу потрібно допитати Порошенка і Путіна, щоб з'ясувати, що поганого або хорошого зробив Медведчук", - упевнений Вовк.