Слідчі дії тривають / Wikimedia Commons

Стосовно співробітників Державної прикордонної та Державної авіаційної служб відкрито кримінальне провадження щодо дій під час перетину кордону кандидатом у президенти Юрієм Бойком і головою політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктором Медведчуком в ході поїздки до Москви 22 березня.

Про це УНІАН повідомила речник ДБР Анжеліка Іванова.

"Територіальним управлінням ДБР у Києві на підставі доручення прокурора відділу Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування кримінального провадження за фактом можливого зловживання службовим становищем особами Державної прикордонної та Державної авіаційної служб України при наданні дозволів на перетин повітряного кордону України у напрямку РФ", - зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожУ Росії не розраховують поліпшити відносини з Україною після президентських виборів

За словами речника, наразі досліджується питання щодо законності надання дозволів повітряному судну, яке рухалось у напрямку РФ.

"Відповідно, слідство триває, і буде надано правову оцінку цим фактам. Наразі слідчі дії тривають", – кажуть у ДБР.

Нагадаємо, 22 березня у резиденції російського прем'єра у Підмосков'ї прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв і голова «Газпрому» Олексій Міллер зустрілися з Бойком і Медведчуком. Було заявлено, що на зустрічі обговорювалися питання взаємодії у газовій сфері. Бойко зауважив, що готовий запропонувати Росії варіанти продовження транзитного газового контракту, оскільки чинна влада України «не проявляє активності» у вирішенні цього питання. Кабінет міністрів доручив з'ясувати ситуацію щодо порушення порядку перетину кордону Бойком і Медведчуком.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня 2015 року Кабінет міністрів відповідно з рішенням Ради національної безпеки та оборони ухвалив рішення заборонити польоти 29 російських авіакомпаній, насамперед авіакомпаній "Аерофлот", "Трансаеро", "Росія" і "Сибір", в Україну, а також транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України у разі, якщо вони везуть товари військового призначення, подвійного призначення або російських військових. Заборона почала діяти з 25 жовтня.

Підставою для цього рішення стали багаторазові порушення російськими авіаперевізниками заборони на польоти до окупованого Криму. За словами тодішнього міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, Україна має документальне підтвердження таких порушень. В українському списку санкцій виявилися 29 російських авіакомпаній, 27 з яких незаконно здійснювали польоти до окупованого Криму, і дві українські компанії, націоналізовані окупаційною владою Криму.

У відповідь РФ як "дзеркальні заходи" запровадила з 25 жовтня заборону на польоти українських авіакомпаній до російських міст. Повідомлення про заборону польотів отримали авіакомпанії МАУ, "Дніпроавіа" і YanAir.

19 жовтня Федеральне агентство повітряного транспорту РФ (Росавіація) направило до Державної авіаційної служби України лист щодо негайних переговорів з питань в галузі повітряного сполучення. Пропозиція російської сторони базувалася на зверненні двох компаній - "Атласджет Україна", яка просила відкрити на зимовий сезон навігації 2015/2016 років рейси за трьома маршрутами: Київ - Москва, Одеса - Москва та Київ - Санкт-Петербург, а також "Ютейр-Україна", яка просила відкрити польоти в зимовий сезон 2015/2016 років за маршрутами Київ - Москва та Львів - Москва.

Того ж дня Міністерство інфраструктури та Державна авіаційна служба України заявили про готовність провести переговори з Росавіацією. Україна провела технічні консультації з РФ, проте залишила в силі рішення про припинення прямого авіасполучення з 00.00 25 жовтня.