Суд дозволив провести експертизи стосовно схеми розкрадання в «Укроборонпромі» / фото УНІАН

Печерський районний суд міста Києва задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань про призначення комплексної судової товарознавчої та економічної експертизи щодо імовірної бездіяльності службових осіб Національного антикорупційного бюро стосовно заволодіння учасниками злочинної змови, які фігурують у журналістському розслідуванні "Bihus.info", грошовими коштами державних підприємств зі складу ДК «Укроборонпром».

Про це йдеться в ухвалі суду, оприлюдненій 12 квітня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суд задовольнив клопотання слідчого ДБР Владислава Тельцова у кримінальному розслідування, відкритому 5 березня 2019 року на основі матеріалів журналістського розслідуванні "Bihus.info". Зокрема, проведення експертизи доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Відео дня

Також суд ухвалив, аби в рамках експертизи було з'ясовано два питання:

- яка ринкова вартість виробів 1Г-42 (прицілів-далекомірів), поставлених ДП «Харківському бронетанковому заводу» суб'єктами господарювання, а саме: ТОВ «Спецбудпостачання», ТОВ «Сістемінжинірінгменеджмент», ТОВ «Укртехмед», ТОВ «Делюкс ЛТД», ТОВ «Оптимумспецдеталь» на дату фактичного прийняття виробів ДП «Харківський бронетанковий завод», за умови, що вони перебували у технічно справному (працездатному стані)?

- чи підтверджуються документально висновки акту ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Харківський БТЗ» за період з 1 cічня 2012 року по 1 травня 2016 року щодо нанесення збитків державі в особі Міністерство оборони України в сумі 1 млн 423 тис. 768 грн, з урахуванням висновку товарознавчої експертизи?

Як зазначається в ухвалі, досудовим розслідуванням встановлено, що НАБУ отримало від Головної військової прокуратури ГПУ матеріали, якими підтверджується факт заволодіння службовими особами різних суб'єктів господарювання коштами підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром» в особливо великому розмірі.

Читайте такожСАП наказала не згадувати Гладковського в матеріалах справи про розкрадання в оборонці - НАБУ

«Службові особи НАБУ, використовуючи своє службове становище усупереч інтересам служби, умисно не провели заходи, спрямовані на припинення у подальшому злочинної діяльності. У підсумку були створені умови для подальшого заволодіння учасниками злочинної змови грошовими коштами державних підприємств у сумі 250 млн грн, що є особливо великим розміром, внаслідок чого спричинені тяжкі наслідки інтересам держави», - йдеться у ухвалі.

Як повідомляв УНІАН, у заключній частині розслідування програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» щодо корупції в оборонній сфері йдеться про те, що НАБУ в грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії «Оптимумспецдеталь» з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку.