УНІАН

Активісти вимагають притягнути до відповідальності Центральну виборчу комісію та Петра Порошенка через агітаційні матеріали з Путіним.

Про це заявив Богдан Василюк, голова правління ГО “Центр контролю передвиборних програм”, коментуючи рішення Шостого апеляційного адміністративного суду про відхилення справи.

Активісти переконані, що суд прийняв рішення під тиском Адміністрації президента. “Порошенко має відповісти за те, що агітував за себе Путіним, а ЦВК – за бездіяльність та сприяння порушенням! Шостий апеляційний адміністративний суд, під тиском Адміністрації Президента, відхилив наш позов. Подаємо апеляцію до Касаційного суду”, – зазначають активісти.

Відео дня

Вони переконані, що ЦВК неодноразово ігнорувала порушення законодавства.

“Бездіяльність ЦВК вражає – і тому ми подали позов до суду, в якому вимагаємо визнати протиправною бездіяльність ЦВК та те, що Петро Порошенко порушив закон, коли розвісив по країні білборди із Путіним! Тобто президент країни-агресора фактично агітує за кандидата у Президенти України? І ЦВК на це не реагує”, - йдеться у коментарі.

У позові вони зазначають і про інші факти порушення виборчого законодавства, які здійснювалися або ЦВК, або не отримали її належної оцінки.

“По-перше, один із кандидатів у президенти просив електронну копію бази даних Державного реєстру виборців, але ЦВК дозволила ознайомитись із нею лише в її приміщенні у робочий час. По-друге, ЦВК вибірково реєструвала громадські організації, які можуть бути офіційними спостерігачами на виборах Президента”, - зазначають активісти.

Вони переконані, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, коли опублікувала роз’яснення про можливість оплати громадськими організаціям за поширення агітації та надання права їм «відшкодовувати» агітаторам їхні витрати.

“У такий спосіб фактично було узаконено скупку голосів. Скористався цією можливістю лише один кандидат – чинний Президент», - заначають активісти.

Ще одним порушення на думку активістів є те, що ЦВК надала дозвіл ОВК створювати «робочі групи» для перевірки захищеності ІАС «Вибори Президента України» ЄІАС «Вибори», не зазначивши склад таких груп.

«Внаслідок цього до них здебільшого входили співробітники СБУ, а поза межами залишалися фахівці – працівники Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України”, - зазначають активісти.

В позові також зазначається, що під час повторного розподілу посад в ОВК у зв’язку зі зняттям з реєстрації кандидатів, ЦВК надала перевагу одному з претендентів на пост Президента України.

“ЗМІ повідомляли про секретне рішення РНБОУ, за яким створювався «дзеркальний сервер» ЦВК. Нібито на випадок, якщо впаде основний. Розташування «дзеркала» – також секретне. По-сьоме, маніпуляції з реєстром виборців, коли постійно називалися різні цифри їхньої кількості – 30, 35 млн тощо”, - йдеться у позові.

Активісти зазначають, що за повідомленням міністра внутрішніх справ Авакова, МВС та Нацполіція з початку виборчого процесу отримали понад 2 тисячі повідомлень про порушення виборчого законодавства. Відкрито понад сто кримінальних проваджень, складено 401 протокол про адмінпорушення.

“Окрім цього, обмеження права національних спостерігачів шляхом винесення на голосування надання їм дозволу бути присутніми на засіданнях комісій, інциденти з ознаками зловживань адмінресурсом на виборах, використання офіційних заходів органів влади у виборчих інтересах тощо”, - йдеться у заяві.

Активісти переконані, що Центральна виборча комісія своєю бездіяльністю не забезпечила належного проведення виборчої кампанії.

8