Теоретично, за словами Фесенка, Порошенко може взяти реванш на парламентських виборах і стати прем'єром / фото УНІАН

Наміри Петра Порошенка повернутися через рік в політику - це видавати бажане за дійсне.

Таку думку висловив Главреду політолог Володимир Фесенко.

"Команда Порошенка і сам президент продовжують займатися химерними маніпуляціями. Вони створюють ілюзії у своїх прихильників, які їх підтримали. І результати виборів їх нічому не навчили. Тому що химери видавали за дійсне під час виборчої кампанії. І це закінчилося просто ганебною поразкою. Ще ніхто так не програвав, як Порошенко. Саме тому, що вони просто ігнорували реальність, а жили у світі, створеному їх політтехнологами і пропагандистами. І за це поплатилися на виборах", - говорить політолог.

Відео дня

Читайте такожРосійська опозиціонерка пояснила, чому новий президент України "лякає Кремль"Теоретично, за словами Фесенка, Порошенко може взяти реванш на парламентських виборах і стати прем'єром.

"Але у нас за період існування парламентсько-президентської республіки жодна політична сила не могла самостійно створити уряд і отримати абсолютну більшість у парламенті. Навіть Партія регіонів у період свого розквіту не мала більшості. Тому і змушені були мати хоча б формальну коаліцію з комуністами і мажоритарниками", - пояснює Володимир Фесенко.

Партія Порошенка, за його прогнозами, набере на парламентських виборах менше, ніж Петро Олексійович зараз набрав на президентських виборах.

"Порошенко набрав різний електорат, але патріотичний. І зараз частина тих, хто за нього проголосував, віддадуть свої голоси за партію Володимира Гройсмана. Прем'єр вже заявив, що піде самостійно на вибори. Частина виборців повернуть собі націоналісти. За Руслана Кошулинського на президентських виборах проголосувало менше, ніж традиційно голосують за Свободу. Виборці не вірили, що їхній кандидат вийде в другий тур. І зараз Свобода забере собі частину свого електорату. З високою ймовірністю піде на вибори Святослав Вакарчук, і він теж забере частину голосів, відданих за президента", - припускає політолог.

Вісім відсотків голосів - це сама оптимістична цифра, на яку Петро Порошенко може розраховувати під час переобрання парламенту.

"Ні про які 25 відсотків і мови бути не може. Адже половина виборців не прихильники Порошенко, а ті, хто голосував проти Зеленського", - каже Володимир Фесенко.

А вже в Раді Порошенко розчиниться, оскільки не зможе створити ні з ким коаліцію.

"Уряд і більшість у парламенті будуть коаліційними. І у Петра Олексійовича у ВР не буде партнерів. Якщо Вакарчук і Гройсман пройдуть у Раду, то він може спробувати з ними домовитися. Але Гройсман хоче сам претендувати на посаду прем'єр-міністра. І думаю, що у нього може бути більше шансів - він не агресивний, він більш гнучкий, з ним можна домовлятися. А Порошенко став токсичним, він багатьох образив або кинув. І я не бачу шансів у нього очолити нову коаліцію і стати прем'єром. Його партія буде в меншості", - вважає експерт.

Для імпічменту президента, про яку вже заговорили в оточенні Порошенка, потрібно 3/5 голосів, але це малоймовірно.

"За оцінками соціологів, партія Володимира Зеленського буде одним з переможців виборів. І якщо вона набере достатню велику кількість голосів виборців, то для того, щоб заблокувати процедуру імпічменту, потрібно мати приблизно 80 мандатів прихильників нового президента. Я думаю, що вони будуть мати таку кількість, і навіть більше.

Але новий президент не проти голосувати за цей закон, на відміну від Петра Олексійовича, який його блокував. Для імпічменту потрібно, щоб президент скоїв злочини. Але я не думаю, що Зеленський за рік наробить дурниць, тим більше щось скоїть злочин. А з політичних причин імпічмент неможливо ініціювати", - пояснив Фесенко.

За його словами, такими заявами Порошенко намагається зберегти своїх виборців.

"Він знову вводить їх в оману. Реального сценарію немає, тому й намагається "впарити" чергову утопію", - упевнений політолог.

Як повідомляв УНІАН, експерт розповів, як і чому Порошенко залишиться в українській політиці.