Петро Порошенко / REUTERS

Петро Порошенко буде робити все можливе, щоб залишитися в публічній політиці - у нього просто не залишиться іншого виходу.

Таку думку висловив політичний аналітик, екс-нардеп і голова мистецького об'єднання "Остання барикада" Олесь Доній, передає "Главред".

Читайте такожГройсман заявивши, що готовий співпрацювати із Зеленським після його інавгурації

Відео дня

"Якщо говорити про майбутнє Петра Порошенка, то він не може собі дозволити піти з політики. На відміну від Кравчука і Ющенка, він не може собі дозволити просто бути почесним пенсіонером, який ходить на ефіри і бере участь у різних гуманітарних акціях. У Порошенка альтернатива перебуванню при владі – одна: лава підсудних. Причому по багатьох параметрам. Захист від цього – політична діяльність та політичний вплив. А це забезпечать йому колосальні гроші (які він примножив, перебуваючи у влади) і додаткові ресурси – розставлені кадри", – стверджує він.

На думку Донія, за час президентської виборчої компанії Петра Порошенка і його штабу вдалося акумулювати навколо себе електоральний ресурс, що складаються з пасіонаріїв-патріотів.

"Плюс у Порошенка з'явився серйозний ресурс – патріотична пасіонарна частина населення, яка купується на патріотичні гасла. Тому у Порошенка є можливість монополізувати "праву" середовище на наступних виборах. Очевидно, що Порошенко витіснить з цього сегменту ідеологічно більш слабкі проекти на кшталт "Свободи" – для таких просто не залишиться місця", – висловився він.

Як каже Доній, у разі, якщо політсила з Порошенком на чолі подолає п'ятивідсотковий бар'єр на виборах у Раду, то він зможе практично як і раніше впливати на українську політику.

"Якщо Порошенко вдасться провести фракцію у Верховну Раду, то він зможе впливати на владу, вміло конвертуючи голоси своєї фракції на підтримку тих чи інших законопроектів. Як приклад – більшість Верховної Ради і Порошенко особисто в разі необхідності користувалися голосами Опозиційного блоку. Здавалося б, Опозиційний блок – це політичні опоненти нинішньої влади, але, насправді, в більшості моментів вони – політичні союзники. Персонально Рінат Ахметов з його медіа-ресурсом (ТРК "Україна"), з його економічним ресурсом і ДТЕК був особистим союзником Порошенка", – вважає він.

В цілому, Доній впевнений, що Петро Порошенко, якщо за нього і його оточення не візьмуться українські правоохоронці, нікуди з політичного небосхилу не зникне.

"Тобто Петро Порошенко з його манерою абсолютного фінансового впливу в політиці – це ще надовго. Так буде до тих пір, поки не будуть проведені розслідування зловживань, з імовірністю посадок або особисто Порошенко, або людей з його оточення. Але поки що не помітно, щоб правоохоронні органи чи судові структури займалися цим питанням", – підсумував він.