МЗС України / REUTERS

Рішення Кремля про видачу російських паспортів жителям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей має на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період.

Про це йдеться у переданій агентству УНІАН заяві МЗС України.

Міністерство закордонних справ висловлює рішучий протест у зв’язку з указом президента РФ, який відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України, та вважає цей документ юридично нікчемним і таким, що не змінить приналежність жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Відео дня

Читайте такожПутін створює правові умови для офіційного застосування армії РФ проти України – Турчинов

Росія, вкотре порушуючи державний суверенітет і територіальну цілісність України, зробила ще один свідомий крок, спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких вона є. Подібні дії є грубим втручанням у внутрішні справи і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчій період, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості у будь-якій деескалації, наголошують у МЗС.

Незаконна паспортизація громадян України є визнанням з боку Кремля самого факту російської окупації територій у Донецькій та Луганській областях України, і це вчергове розвінчує ключову тезу російської пропаганди про «внутрішньоукраїнський конфлікт».

Особливу стурбованість, сказано в заяві, викликає той факт, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії.

У цьому зв’язку Україна вимагає від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство закликає відреагувати посиленням політико-дипломатичного і санкційного тиску на державу-агресора.

Як повідомляв УНІАН, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.