Польща відреагувала на указ Путіна про паспорти для ОРДЛО / фото Zaxid.net

Підписання президентом РФ Володимиром Путіним указу про набуття жителями окупованих районів Донбасу російського громадянства за спрощеним порядком суперечить духу Мінських угод.

Про це йдеться у переданій агентству УНІАН заяві МЗС Польщі.

Читайте такожВР звернулася до світової спільноти через указ Путіна про російські паспорти для жителів ОРДЛО

Відео дня

Як сказано в заяві, Польща підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у визнаних міжнародною спільнотою кордонах, тому "однозначно засуджує здійснювану Росією політику "паспортизації", що вже використовувалася російською владою у випадку інших конфліктів".

У МЗС Польщі вважають, що такі паспорти не зможуть бути дійсними документами для подорожування. "Ухвалення цього рішення через кілька днів після оголошення результатів голосування на президентських виборах в Україні, визнаних міжнародною спільнотою як такі, що відповідають демократичним стандартам, є черговою спробою дестабілізації України і посягання на її територіальну цілісність", - йдеться у заяві.

Польща разом з групою країн - членів Ради безпеки ООН закликає Росію припинити дії, спрямовані на знищення зусиль з урегулювання конфлікту, та повернути Україні можливість охоплення контролем власної території. Обидві сторони конфлікту повинні докласти усіх зусиль, аби виконати зобов'язання, взяті в рамках Мінських угод, наголошується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».