Сьогодні мер столиці є одночасно головою КМДА / kyivcity.gov.ua

Народний депутат з групи «Відродження» Валерій Писаренко пропонує розмежувати функції і повноваження мера Києва і голови столичної міськдержадміністрації.

Писаренко зареєстрував у Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо розмежування функцій і повноважень Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації» (реєстраційний № 10280).

У коментарі УНІАН Писаренко зазначив, що законопроектом передбачається розмежувати функції і повноваження мера столиці та голови КМДА.

Відео дня

«Сьогодні мер і голова КМДА - це одна і та ж людина, а ми даємо можливість президенту України призначати головою КМДА не тільки обраного мера, але й будь-яку іншу людину, яку він обере для виконання функцій у столиці», - сказав Писаренко.

За його словами, в разі підтримки депутатами цього законопроекту, посади голови КМДА та мера можуть займати дві різні особи.

«Буде голова КМДА, який буде фактично виконавчою владою в місті Києві. Більше того, ми йому надаємо можливість для виконання відповідних функцій створити районні державні адміністрації, які будуть підпорядковані голові КМДА. І буде мер, який буде займатися міською радою і виконувати свої представницькі функції», - наголосив Писаренко.

На уточнювальне запитання, чи означає це, що у разі підтримки парламентом даного законопроекту поряд з нинішнім мером Віталієм Кличком може з’явитися голова КМДА, який буде призначений новообраним президентом, Писаренко відповів: «Практично Ви все вірно говорите - новообраний президент зможе призначити голову КМДА, якому він довіряє виконання певних функцій у столиці».

Водночас депутат наголосив, що головним завданням законопроекту «є створення передумов для того, щоб Київ був не містом для заробітків великої групи людей, а щоб це була дійсно європейська столиця».

Говорячи про перспективи ухвалення законопроекту Верховною Радою, Писаренко зазначив: «Політично таке рішення може бути прийнято ще в цьому парламенті. Мені здається, що є ще час подумати навіть у представників політичної сили, куди входить «УДАР», щоб зрозуміти, що Києву сьогодні потрібна допомога з боку держави».