25 листопада окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців / Роман Цимбалюк

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео закликав РФ звільнити українських військових моряків, захоплених у полон в районі Керченської протоки.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це Помпео сказав у Сочі за підсумками переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

«Ми закликаємо російський уряд випустити на свободу екіпажі кораблів, які були захоплені в Керченській протоці», - сказав Помпео.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожДержсекретар США наголосив, що Білий дім не визнає анексію Криму

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, їх утримують в московському СІЗО "Лефортово" за звинуваченням у незаконному перетині кордону РФ. Термін арешту українських військовополонених вкотре продовжено до кінця липня.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками в листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден. У позові зазначається, що захоплення і утримування суден і членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

10 травня заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль закликала Міжнародний трибунал ООН застосувати тимчасові заходи і зобов'язати Росію звільнити українських військовополонених моряків і судна. Українська сторона заявила, що захопленням українських моряків Росія порушила Конвенцію ООН з морського права і міжнародне звичаєве право. Крім того, Україна просить Трибунал ООН зобов'язати РФ припинити кримінальні переслідування українських моряків.

Російська сторона не брала участі в усних слуханнях. Раніше в Міністерстві закордонних справ України заявили, що відмова РФ взяти участь у слуханнях Трибуналу ООН не впливає на легітимність судового процесу.

Трибунал ООН орієнтовно 25 травня оголосить рішення на прохання України зобов'язати Росію звільнити українських моряків.